Traian Dobrinescu despre ”Nu te opri, nu te întoarce”, la Cafe Verona

mart. 28th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 29 martie 2016, de la ora 19:30, la Cafe Verona (Str. Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea romanului Nu te opri, nu te întoarce, semnat de Traian Dobrinescu, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Vor vorbi, alături de autor: Eugen Negrici, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu.

O carte scrisă fără inhibiţii, într-un ritm alert. Nu te opri, nu te întoarce este un bildungsroman picaresc despre viaţa fabuloasă a unui bărbat puternic în căutarea unui ţel.

Autorul nu ascunde nimic din ce i-a oferit viaţa: muncă, riscuri, aventuri de tot felul, frustrări, împliniri, îndîrjire. Totul se amestecă într-un creuzet din care ies întîmplări şocante, caractere viguroase, satul arhaic, lumea urbană care, încet-încet, metabolizează personajul. Acţiuni pe muchie de cuţit, o căutare devoratoare, o devoalare sinceră a momentelor intime, şi nu puţine, o naraţiune care antrenează realităţi complexe şi poveşti tulburătoare.

„Traian Dobrinescu ne surprinde cu o carte de amintiri dinamică, vie, intensă. Sînt  amintirile unui «copil frenetic», atras de provocări, neştiind să se oprească ori să pregete, lăsîndu-se ademenit, cu voluptate, de hăţişuri, capcane şi primejdii. Autorul are darul de a istorisi ca pe nişte «chestii» banale şi de la sine înţelese fapte uimitoare, întîmplări frisonante. Şi are ce povesti. Această primă parte este dedicată imaturităţii fermecătoare şi tinereţii năprasnice şi pătimaşe care se sfîrşeşte odată cu «intrarea în cîmpul muncii» a junelui năbădăios şi în rîndul lumii, prin căsătorie, a haiducului. Necruţător cu sine şi cu alţii, Traian Dobrinescu are un spirit de observaţie uluitor, dublat de o memorie a concretului stupefiantă, iar remarcile lui sînt pregnante tocmai pentru că nu insistă asupra amănuntelor spre a le dărui şi un parfum literar. Amintirile nu se aştern delicat, ca frunzele îngălbenite ale toamnei. Un iureş al faptelor preschimbă totul în cavalcadă narativă de neoprit.” (Eugen Negrici)

„Anii de ucenicie ai unui fiu de oltean: o carte uimitoare prin poezie şi adevăr.” (Nicolae Manolescu)

Traian Dobrinescu s-a născut în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea, la 23 mai 1949. Şcoala generală o face în comuna natală, apoi urmează cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu”, Râmnicu Vâlcea. În 1967 intră la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, pe care o termină în 1972. De la absolvire pînă în 1989 este profesor de limba română. Din ianuarie 1990 este, pe rînd sau în acelaşi timp, jurnalist, director de teatru, om de afaceri, corespondent de război în Transnistria, are două exploatări forestiere în Siberia, cutreieră taigaua siberiană într-o aventură tumultuoasă de patru ani, scrie cărţi şi devine parlamentar liberal în 2012. Debutează ca scriitor în volumul colectiv de proză Preludii epice (Editura Eminescu, 1990), iar în 2002 şi 2004 îi apar două culegeri de texte lirice, Cîntec de violoncel (Editura Ziua) şi Urme (Editura Cartea Românească). A mai publicat două romane, Cînd Dumnezeu îmi spunea pe nume (Editura Paralela 45, 2008) şi Cei morţi înainte de moarte (Editura Aius, 2013; Premiul „Cartea anului” al USR, filiala Craiova), şi volumul de poezii Şi urme vor rămîne toate (Editura Aius, 2014).

Număr de vizualizări :1323


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro