Întrebări şi răspunsuri despre „O întâmplare ciudată…”, la TNB

mart. 29th, 2016 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 2 aprilie 2016, la finalul spectacolului „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, adaptarea Simon Stephens, după un roman de Mark Haddon, regia Bobi Pricop, va avea loc, la Sala Pictura a TNB, o sesiune deschisă de întrebări şi răspunsuri, la care vor participa artiştii din echipa spectacolului, consultanți, medici şi personalităţi ale societăţii civile, invitate de Asociaţia Învingem Autismul – co-organizator al evenimentului.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este povestea minţii strălucite, neastâmpărate şi complicate a lui Christopher (Ciprian Nicula), un adolescent cu sindrom Asperger, o formă de autism înalt funcţional.

Montarea lui Bobi Pricop surprinde artistic reglajul fin dintre realitate şi percepţie, dintre tipic şi special, dintre ceea ce ştim şi ceea ce credem că ştim, invitându-ne să luăm parte la cel mai fascinant spectacol: cel al minţii umane. Pe terenul de joacă al imaginaţiei lui Christopher, un fel de atelier de creaţie al gândurilor în mişcare, se petrec lucruri incredibile, care demonstrează că, de cele mai multe ori, e nevoie doar de puţină atenţie pentru a (ne) înţelege. Acest spectacol este o celebrare a inteligenţei creative a lui Christopher şi, mai ales, a dreptului fiecăruia dintre noi de a fi altfel.

„Piesa gravitează în jurul lui Christopher, un puşti cu o minte strălucită şi probleme de comportament. Felul în care vede el viaţa este inedit şi surprinzător, dar perfect logic şi just. Ce ne-am propus la acest spectacol a fost să descoperim pe scenă lumea aşa cum o percepe Christopher. Ne-am dorit ca spaţiul scenic, proiecţiile şi muzica să nu ilustreze povestea, ci să ne apropie de senzaţiile şi raţionamentul lui.” (Bobi PRICOP)

Din anul 2008, 2 aprilie a fost desemnată Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului; este o zi a înţelegerii, generozităţii, empatiei, a respectării diferenţelor şi a conştientizării dificultăţilor cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, precum şi familiile acestora.

Pentru că teatrul înseamnă întâlnire şi experienţă împărtăşită, după reprezentaţia din 2 aprilie, va urma o discuţie informală, coordonată de Asociaţia Învingem Autismul,  despre tulburările din spectrul autist, despre artă, solidaritate şi despre cum împreună putem încerca să schimbăm lumea, având puţin mai multă deschidere faţă de cei de lângă noi. Spectacolul este programat la ora 20.00, astfel că discuţiile vor începe la ora 21.30, chiar în sala în care s-a desfășurat spectacolul.

Teatrul Naţional I.L. Caragiale va susţine această cauză şi prin iluminarea în albastru a clădirii, în cadrul acţiunii Light it up blue!, organizată de Fedra (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autismului), cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.

Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Bucureşti

Sala PICTURA

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii

După Mark HADDON

Adaptarea Simon STEPHENS

Traducerea Andrei MARINESCU

Cu: Ciprian NICULA, Emilian OPREA, Carmen UNGUREANU, Ana CIONTEA, Rodica IONESCU

Regia: Bobi PRICOP

Decorul: Adrian DAMIAN

Video: Dan Adrian IONESCU, MIZDAN

Costumele: Liliana CENEAN

Muzica: Alexei ŢURCAN

Lighting design: Andrei FLOREA

Număr de vizualizări :1247


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro