Expoziția personală a artistei Teodora Axente, la New York

mart. 2nd, 2016 | By | Category: Eveniment

Joi, 3 martie 2016, între orele 18.00 și 20.00, la Ana Cristea Gallery (521 West 26th Street, New York, NY 10001), Institutul Cultural Român din New York și Ana Cristea Gallery prezintă expoziția personală a Teodorei Axente, “COLD LINING (Removing the Garb in Mystery)”. Expoziția va rămâne deschisă până joi, 31 martie 2016.

Pânzele Teodorei Axente par impregnate de o străveche magie, care-și extrage forța din lumea fizică. Personajele sale par că practică ritualuri elaborate ale propriei faceri. Cufundate într-o tăcere mistică, ca într-un dialog cu Divinitatea, ele dau impresia că autorul lor trebuie să le observe eforturile, asemănătoare unei transe, de undeva de sus. Cu toate acestea, Axente scenografiază minuțios fiecare scenă înainte de a începe să picteze. Fiecare pânză își dezvăluie propriul univers teatral, cu decor, recuzită și un substrat metaforic. Fiecare lucrare se întrupează din dihotomia materie-spirit, substanță-devenire, chiar și atunci când narează eforturile individuale ale personajelor de a unifica aceste două planuri ale existenței. Cu o recuzită de materiale sclipitoare, precum folia de aluminiu, satinul, catifeaua, blana sau draperiile – care au devenit „semnături” ale artistei -, Teodora Axente invită privitorul într-o lume misterioasă, care pare să fie spirituală, dar, în cele din urmă, se dovedește a fi doar materie și suprafață.

În ciuda unor veșminte și accesorii demodate, aceste lucrări oferă o privire hiperbolică asupra eforturilor contemporane de a construi și de a interpreta identitatea. Ce sunt toate acestea, dacă nu autoportrete meticulos executate, care tentează imposibilul: a capta fenomenul devenirii? Cu toții ne îndoim de ceea ce nu poate fi văzut. Ca într-un elaborat joc „de-a v-ați ascunselea”, alergăm după prezențe fantomatice pentru a dovedi permanența lor. Ne luptăm continuu cu angoasa existențială a lumii de azi: suntem oare îndeajuns de vizibili, așa cum ne dorim?

Prin contrast cu severitatea aparentă, există un spirit ludic al personajelor Teodora Axente și al materiei lor. Materia este în același timp fermecătoare și magnetică, fluidă și înșelătoare, plină de miez.

Teodora Axente (n. 1984, Sibiu) a urmat studii de masterat și a obținut titlul de doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Face parte dintr-o generație mai tânără a „Școlii de la Cluj”, urmând cronologic, la numai câțiva ani, unor artiști ca Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Victor Man sau Șerban Savu, și a reușit să își găsească o voce distinctă și o nouă poveste de spus. În 2011, Teodora Axente a primit Premiul Essl Art, care a avut ca rezultat participarea la o expoziție de grup la Essl Museum din Viena. În 2015, lucrările sale au fost expuse la Boulder MoCA din Colorado, în expoziția “Defaced”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în „T.A.N.G.O.”, și la Hugo Voeten Art Center din Belgia, în “My Name Is Artist”. În mai 2016, va avea o expoziție personală la Hugo Voeten Art Center.

„COLD LINING…” este a doua expoziție personală a Teodorei Axente la Ana Cristea Gallery www.anacristeagallery.com.

Număr de vizualizări :991


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro