spot_img

„În ultimii 15 ani, scriitorii tineri refuză să mai intre în USR sau îşi dau demisia”

Vineri, 25 martie 2016, la Librăria Open Art din București, noua conducere a U.S.R., legal aleasă la Adunarea Generală Extraordinară din 19 martie 2016, a susținut o conferință de presă, la care au participat: noul președinte al USR, Cristian Teodorescu, vicepreședinții Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, membrii ai Consiliului Director Grigore Șoitu și Valeriu Mircea Popa, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu. În sală s-a aflat și romancierul Radu Aldulescu.

În deschiderea conferinței de presă Florin Iaru a precizat următoarele: „Am organizat conferinţa de presă forţaţi de o conferinţă de presă pe care a dat-o fosta conducere a USR şi acel consiliu de conducere al USR, prin care persoanele care au fost alese la ultima Adunare Generală Extraordinară, au fost excluse. Avem două propuneri: ori suntem excluşi şi atunci partea cealaltă are dreptate şi toate actele noastre sunt nule, ori actele noastre sunt bune şi ceea ce fac ei este samavolnicie, abuz de putere. În conferinţa de presă de acum trei zile s-a mizat pe un singur lucru: Că USR nu se supune legilor din România şi că ea este obiectul unei legi speciale care o exonerează de respectarea regulilor democratice din România. E o lege 26/2000. Şi spun că această lege este un decret al Marii Adunări Naţionale din 1949. Prin acel decret-lege, societatea Scriitorilor Români din România este transformată în Uniunea Scriitorilor din Republica Populară Română. Este un organism unic, aşa a fost. Din nefericire pentru acest decret de lege, în 1989, regimul comunist cade şi apare pluralismul. Deci decretul acela se întoarce în 1924 când apare Uniunea Scriitorilor pe care OUG îl prevede în anul 2000 în acele asociaţii care se supun legii din 1924.”

Cristian Teodorescu a completat: „Uniunile, asociaţiile de tot soiul funcionează după o lege din 2000, hotârâre de guvern din 2000, nr. 26 care spune că prezenta hotărâre de guvern cu valoare de lege le abrogă pe toate celelalte. Aşa că toţi cei care vin şi spun că ei funcţionează după legea din 1924 sau ’49 sunt paraleli cu legea ca şinele tramvaiului 41. A doua chestie, faptul că ai avocaţi care nu cunosc legea, nu te îndreptăţeşte să spui diverse baliverne în ceea ce priveşte un număr de colegi ai tăi. Din punctul nostru de vedere, noi nu suntem câtuşi de puţin excluşi din USR fiindcă actuala conducere a USR acţionează în ilegalitate, ca Partidul Comunist între războaie. E mai degrabă abuz de ilegalitate.”

După aceste precizări a luat cuvântul Dan Mircea Cipariu: ”Sunt bucuros că sunt aici președintele USR Cristian Teodorescu, vicepreședintele Florin Iaru și colegii noștri din Consiliul Director Grigore Șoitu, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany. Aș vrea să fac câteva lămuriri tehnice. Înainte de 19 martie 2016, când a avut loc Adunarea Generală Extraordinară, în Registrul special al asociațiilor și fundațiilor nu au fost înscrise organele de conducere ale USR din 1998. Astfel, noi constatăm tehnic și juridic, faptul că Nicolae Manolescu și ceilalți, nu au fost niciodată înscriși în Registrul special al asociațiilor și fundațiilor. Este un lucru foarte important. Conducerea nu a existat niciodată în acte. Florin Iaru este înscris în Registrul special al asociațiilor și fundațiilor pentru că în Registru apăreau până în 19 martie 2016, Laurențiu Ulici, Florin Iaru și Eugen Uricaru, care a demisionat în 2009 protestând pentru faptul că a fost modificat statutul USR ilegal. ”

Dan Mircea Cipariu a arătat și a prezentat presei copii ale extraselor din Registrul  special al asociațiilor și fundațiilor, Decretul 267 din 1949- Decret emis de prezidiul Marii Adunări Naționale al Republicii Populare Române, care precizează că statutul USR  poate fi modificat la propunerea Uniunii cu aprobarea Ministerului Artelor din 1947.

”Dacă mie îmi arată domnul Manolescu că are pe statutul aprobat ilegal,  aprobarea Ministerului Artelor atunci eu i-aș da dreptate”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

În Decret se mai precizează că USR este unica uniune de creație din Republica Populară Română, în prezent existând multe alte uniuni de creație. S-au făcut aceste precizări întrucât domnul Manolescu susține că USR funcționează după această lege din 1949.

În continuare a fost prezentată o cerere, semnată de avocata USR, ilegal desemnată, așa cum precizează noua conducere a Uniunii,  către Judecătoria sectorului 1, în care se preciza că ” în temeiul articolului 33 , alineat 2 și 3 din OG 26/2000, Uniunea Scriitorilor din România funcționează în temeiul acestui act normativ”. Mai departe a fost prezentată fila 19 din Dosar.

„Pe 5 ianuarie 2015, Grupul pentru Reformă a cerut convocarea Adunării Generale a USR. Nu numai că nu am primit niciodată niciun răspuns, noi am repus puterea legii în lucru. Noi am salvat USR de la dizolvare. Am pus în aplicare tot ceea ce prevede legea. Erau două lucruri foarte grave în statutul USR, atunci când au pus să pot candida la nesfârşit. Au pus ca Adunarea Generală să poată avea loc o dată la 5 ani. Care este problema de fond?  Ei au schimbat să aibă mandate nelimitate, fără număr, cu 31 de membri, nu cu 800 de membri. 31 de membri din USR au schimbat statutul. Mai mult, totul se bazează pe o mare hoţie. În 2009 a fost schimbat ilegal statutul USR aducându-se ca nou argument la instanţă faptul că a existat un extras către Judecătoria Sectorului 1. Ei au minţit şi au indus în eroare instanţele de judecată”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

Cristian Teodorescu  și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu excluderea sa şi a altor 11 colegi din USR: „ Cât sunt eu preşedinte, luaţi-mă drept preşedinte interimar, preşedinte de criză al unei perioade până la Adunarea Generală obişnuită a Uniunii Scriitorilor, nu veţi vedea dat afară un scriitor din Uniune, sancţionaţi prin vot de blam, cartonaşe roşii din cauza faptului că îşi permit să aibă alte păreri decât conducerea USR. Ai altă părere? Eşti liber să ai altă părere. Ceea ce ni se reproşează nouă, fiind etichetaţi drept depravaţi, netalentaţi, porci, toate aceste chestii reprezintă atitudini şi puncte de vedere ilegale cu certitudine.”

”Conducerea USR recunoaște această nouă conducere. Dacă noi nu am exista, ei nu ar avea pe cine să dea în judecată. În 2 zile au deschis 3 acțiuni, iar noi suntem numiți procesomani”, a ținut să precizeze Florin Iaru.

În continuare a fost precizat faptul că Varujan Vosganian a cerut printr-o Ordonanță prezidențială să nu mai aibă loc Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor, iar instanța a respins această Ordonanță.

Grigore Șoitu a citit din declarația lui Nicolae Manolescu, care a precizat la conferința de presă recentă că dumnealui și Varujan Vosganian nu au indemnizație, renunțând la ea pentru a plăti alte salarii. În aceeași conferință Varujan Vosganian spunând că fondurile Uniunii s-au triplat pe timpul mandatului domnului Manolescu. ”Păi, sunt bani sau nu sunt bani?”, s-a întrebat retoric Grigore Șoitu. ” Ei cheltuie bani pe procese în loc să ne cheme la masa negocierilor. Eu cred că, un control al Curții de Conturi, pe care noi l-am solicitat, ne-ar răspunde la această întrebare.”

”Dacă nu ar fi existat această politică a ignorării, această situație ar fi putut fi rezolvată” , este de părere Florin Iaru.

Cei prezenți au făcut referire și la modul în care Uniunea a acordat diferite premii în ultimii ani.

Florin Iaru: „În ultimii 15 ani, scriitorii tineri refuză să mai intre în USR sau îşi dau demisia”.

„USR în acest an n-a dat nicio bursa literară, nici bani pentru mobilitatea scriitorilor”, a ținut să precizeze Dan Mircea Cipariu.

S-a mai menționat faptul că, de când a apărut această nouă conducere, unii dintre scriitorii ce și-au dat demisia vor să se întoarcă în USR, lucru care se va întâmpla de îndată ce se va obține înscrierea oficială. A fost amintit și numele lui Gabriel Liiceanu, printre  ei care și-au dat demisia.

Valeriu Mircea Popa a declarat: ” sunt stupefiat de faptul că niște colegi de-ai noștri, ca să-și salveze cine știe ce aranjamente, ne pun niște etichete. Eu, personal, sunt jignit de faptul că mi s-a pus eticheta de depravat și altele. Sunt cadru universitar, exact cum sunt o mare parte dintre cei care sunt sau au fost în conducerea Uniunii. Nu am spus niciun cuvânt jignitor la adresa nici unei persoane din conducere. Mi-am exprimat doar dezaprobarea față de unele lucruri care se petrec. Am acest drept în calitate de om și de cetățean. Dacă eu sunt de altă părere înseamnă că sunt un vai de capul meu și trebuie să fiu dat afară dintr-o Uniune de creație? Mi se pare incredibil pentru anul 2016. Noi nu dorim decât intrarea într-o legalitate și funcționarea în condiții optime a unei uniuni de creație. Asigurăm un interimat spre o formă legală și stabilă.”

Text și foto: Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508