”O felie de poezie” din Tzara lui BrâncuȘI Sorescu

mart. 21st, 2016 | By | Category: Eveniment

Marţi, 22 martie 2016, de la ora 19.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39) are loc evenimentul O felie de poezie. Poetul bucureştean Dan Mircea Cipariu oferă în deschiderea evenimentului un recital poetic intitulat Tzara lui BrâncuȘI Sorescu. De asemenea, va prezenta şapte pictopoeme semnate alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu (traducere în limba germană de Ernest Wichner). Fiecare invitat va primi o felie de tort imprimat cu versuri de Marin Sorescu, Tristan Tzara şi Dan Mircea Cipariu. Grafica torturilor îi aparţine lui Mihai Zgondoiu, prezent la eveniment.

”Iată că, după câţiva ani în care am experimentat O felie de poezieîn Bucureşti, Târgu Jiu şi Galaţi, putem rezona, la ICR Viena, prin şi cu toate simţurile, cu poezia lui Tristan Tzara şi Marin Sorescu, precum şi cu scrierile lui Constantin Brâncuşi, într-un proiect interactiv şi inspirat de operele şi biografiile lui Tzara, Brâncuşi şi Sorescu.” – Dan Mircea Cipariu

Evenimentul încheie programul Tzara lui BrâncuȘI Sorescu prezentat de Institutul Cultural Român de la Viena în luna martie. Acesta cuprinde, pe lângă proiectul O felie de poezie, manifestarea DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu (18 martie) şi un eveniment organizat la Institutul Cervantes din Viena cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei (21 martie). Evenimentele sunt dedicate celebrării a 100 de ani de la începuturile mişcării avangardiste DaDa (la 5 februarie 1916 s-a înființat Cabaret Voltaire la Zurich), a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876), a 80 de ani de la nașterea lui Marin Sorescu (29 februarie 1936) și a 20 de ani de la moartea lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996).

”Brâncuşi aparţine umanităţii – însă ca român. Ce este esential în creaţia sa poartă amprenta geniului din spaţiul carpatin. „Nu vom fi niciodată suficient de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul“ – a spus el. În acest pământ, care i-a dat totul, el a împlântat pentru veşnicie un stâlp de pridvor, ieşit din mâna sa: Coloana infinită. ”(Marin Sorescu despre Brâncuşi – Omul, capitolul Brâncuşi fără sfârşitStarea de destin, Editura Junimea, 1976)

Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936, Bulzești, Dolj – d. 8 decembrie 1996, București) a fost poet, dramaturg, prozator, publicist, critic literar şi de artă şi eseist. Operele lui au fost traduse în 20 de țări din toate colţurile lumii. Ca pictor şi grafician a expus în țară și în străinătate. Marin Sorescu a debutat în volum la 28 de ani, devenind o figură de prim rang a culturii române. A fost membru al Academiei Române şi ministru al culturii. Teatrul Naţional din Craiova îi poartă numele din anul 2005, la iniţiativa regizorului Mircea Cornişteanu. Aici au fost puse în scenă multe dintre operele dramaturgului Sorescu. Teatrul lui Marin Sorescu calcă toate canoanele scriiturii dramatice, oferindu-ne în schimb texte de o mare profunzime, cu o capacitate de esenţializare şi cu un simţ al umorului ieşite din comun, dând prilej creatorilor de teatru – actori, regizori, scenografi – să realizeze spectacole de cel mai înalt nivel. Olteanul Sorescu nu-şi putea găsi o recunoaştere mai deplină pe meleagurile natale, decât pe frontispiciul Teatrului Naţional din Craiova. (Mircea Cornişteanu)

Asemenea lui Brâncuși, seva și esența sa se trag din spațiul autohton și nu întâmplător, ambii au ales același drum, cel al simplificării. Unul a sculptat o Coloană a Infinitului din sicrie și o Masă a Tăcerii unde își dau întâlnire morții cu viii, pe când celălalt s-a îmbibat de tot ceea ce înseamnă cultură anonimă, colectivă și comic specific poporului nostru. (Oana Bogzaru, yorick.ro)

Dan Mircea Cipariu (n. 1972) este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006), a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este singurătatea vine pe facebook, Editura Tracus Arte, 2012. Este directorul www.agentiadecarte.ro , spaţiu cultural virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist vizual, asist. univ. drd. la Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Design (din 2014), iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 – spațiu de artă contemporană din București (decembrie 2009 până în prezent), inițiator și curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012-2014), co-curator Atelier în tranziție (2009-2013), Graphic Designer la Teatrul de Comedie din București (din 2005).

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1227


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro