spot_img

Zilele Filmului Maghiar, la Târgu Mureș

În perioada 25-28 februarie 2016, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Asociația K’ARTE din Târgu Mureș organizează a șasea ediție a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureș. Proiecțiile vor avea loc la Cinema ARTA. Filmele vor fi subtitrate în limba română sau în engleză.

Ediția din 2016 a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureș prezintă publicului târgumureșean în avanpremieră, fiind prima proiecție din România a filmului-eveniment FIUL LUI SAUL, producția multipremiată regizată de Nemes Jeles László (Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI la Cannes 2015, Globul de Aur 2016 pentru cel mai bun film străin și unul dintre favorite la câștigarea Premiului Oscar  pentru cel mai bun film străin). FIUL LUI SAUL, unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2016, va rula în cinematografele din România începând cu 11 martie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Evenimentul va găzdui vineri, 26 februarie, o dezbatere moderată de scriitorul Demény Péter pe marginea documentarului Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea. La dezbatere vor participa: Láng Zsolt (scriitor), Novák Csaba Zoltán (istoric), Szokoly Elek (analist politic) și Ungvári Zrínyi Imre (profesor universitar).

Cinefilii mureșeni vor mai putea urmări o retrospectivă Hajdu Szabolcs dar și scurtmetraje, filme de animație, documentare, ultimul film al regizorului Pálfi György Cădere liberă, precum și comedia savuroasă Swing.

Regizorul Hajdu Szabolcs și actrița Török-Illyés Orsolya sunt invitații speciali ai evenimentului și vor participa la sesiuni de Q&A după proiecțiile Bibliothèque Pascal (film turnat parțial la Târgu Mureș) și Miraj.

Evenimentul este susținut de Președinția IHRA a Ungariei (Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului).

Kósa András László

Director

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

ZILELE FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREŞ

25-28 FEBRUARIE 2016

Program

joi, 25 februarie

19.00: Doi secui, 2014, documentar, 57 min., subtitrat în limba engleză (Sala Flora – Cinema ARTA)

21.00: Fiul lui Saul, 2015, dramă, 107 min., subtitrat în limba română (Sala Mare – Cinema ARTA)

vineri, 26 februarie

18.00: Swing, 2014, comedie, 117 min., subtitrat în limba română (Sala Flora – Cinema ARTA)

20.30: Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea, 2015, documentar, 104 minute, subtitrat în limba română (Sala Flora – Cinema ARTA)

Q&A: Domokos János (regizor), Láng Zsolt (scriitor), Novák Csaba Zoltán (istoric), Szokoly Elek (analist politic), Ungvári Zrínyi Imre (profesor universitar), moderator: Demény Péter (scriitor)

sâmbătă, 27 februarie

16.00: Focus Hajdu Szabolcs: Palme albe, 2006, film artistic, 97 min., subtitrat în limba română (Sala Flora – Cinema ARTA)

18.00: Focus Hajdu Szabolcs: Bibliothèque Pascal, 2010, film artistic, 110 min., subtitrat în limba engleză (Sala Flora – Cinema ARTA)

Q&A: Hajdu Szabolcs (regizor), Török-Illyés Orsolya (actriță), moderator: Gáspárik Attila (actor, director al Teatrului Național  Târgu Mureș, Compania Tompa Miklós)

20.30: Cădere liberă, 2014, film artistic, 80 min., subtitrat în limba română (Sala Flora – Cinema ARTA)

duminică, 28 februarie

17.00: MOME ANIMaţii, filme de animație de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy din Budapesta, Catedra de animație, 56 min., subtitrate în limba engleză (Sala Flora – Cinema ARTA)

18.30: Scurtmetraje MMM, filme produse cu sprijinul programului Magyar Média Mecenatúra, 97 min., subtitrate în limba engleză (Sala Flora – Cinema ARTA)

20.30: Focus Hajdu Szabolcs: Miraj, 2014, film artistic, 90 min., subtitrat în limba engleză (Sala Flora – Cinema ARTA)

Q&A: Hajdu Szabolcs (regizor), Török-Illyés Orsolya (actriță), moderator: Gáspárik Attila (actor, director al Teatrului Național Târgu Mureș, Compania Tompa Miklós)

Mai multe informaţii despre filme: www.bukarest.balassiintezet.hu, http://k-arte.ro

Sponsori: OTP Bank, Farmaceutica B&B, Curtea Bavareză

Parteneri: Primăria municipiului Tîrgu Mureș, Cinema ARTA, Transilvania Film, Asociatia Filmtett

Parteneri media: Központ, Vásárhelyi Hírlap, Népújság, Punctul, CineFAN.ro, OutInMures.ro, Sapte Seri, Zi de Zi, Radio România Târgu Mureș, Ziarul de Mureș, Erdély TV, Erdély FM, vasarhely.ro, TTM

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508