Lansare de carte: ”Viziunea educativă a lui Edith Stein” de Éric de Rus

feb. 25th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 1 – 3 martie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului ”Viziunea educativă a lui Edith Stein” de Éric de Rus, apărut la Editura Spandugino. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

– Marți, 1 martie 2016, ora 19:00, la Librăria Bizantină (Bucureşti). Prezintă cartea alături de autor Conf. Univ. Dr. Tereza-Brândușa Palade – SNSPA, Facultatea de Stiințe Politice

– Miercuri, 2 martie 2016, ora 11:00, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (Oradea).

– Joi, 3 martie 2016, ora 19:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național George Enescu (București). Lansarea va fi urmată de un recital de pian al doamnei Elizabeth Sombart din Elveția

Asemeni chintesenței, această lucrare este rodul unei prelungi frecventări a operei lui Edith Stein, a unei urmăriri atente a itinerariului său filosofic şi spiritual, a teoriei sale antropologice în raportul ei cu educaţia.

În gândirea acestui autor, problema educaţiei ocupă un loc central, cu toate că nu este elaborată într-o formă sistematică. Într-adevăr, considerațiile legate de această tematică se găsesc răspândite în toată opera sa, de unde și legitimitatea deplină a unui proiect de reconstituire a arhitecturii sale de ansamblu.

Pentru Edith Stein, educaţia este o „artă de a-și modela propria viață”, un gest activ, o veritabilă creaţietă perspectivă, suntem invitaţi să urmăm pas cu pas aplicarea efectivă a gestului educativ, tot așa cum urmărim o linie melodică.

În ce constă însă experienţa profundă pe care o avem atunci când ascultăm o melodie? „O melodie nu este pentru noi o simplă succesiune de sunete pe care le percepem prin intermediul auzului. În această melodie, auzim cântând chiar sufletul uman.” Cu alte cuvinte, articulaţiile care construiesc din interior o melodie sunt tot atâtea puncte de sprijin care permit degajarea mișcării sale vivace, fără să-i blocheze avântul. În acelaşi fel, pornind de la dimensiunile esenţiale ale fiinţei umane, Edith Stein consideră mişcarea melodică inerentă gestului educativ ca pe o manifestare a „notei pure dată de fiecare creatură.”

*****

Éric de Rus este asociat Grupului de cercetare “Etică și personalism”, din cadrul Facultății de Filozofie a Institutului Catolic din Toulouse. A consacrat două studii ample gândirii lui Edith Stein (Éd. du Cerf, 2006 și 2008). Din cărțile recente: L’Art et la vie (Éd. Du Carmel, 2009) și Quand la vie prend corp (col., Éd. Du Cerf, 2012).

Număr de vizualizări :912


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro