Dublă lansare la Timişoara: “Dealuri și câmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea” şi “Ştefan Bertalan. Emigrarea interioară” de Erwin Kessler

feb. 23rd, 2016 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 25 februarie 2016, Editura Vellant şi Fundaţia MARe vă invită la Timişoara la o dublă lansare în compania lui Erwin Kessler: de la ora 17:00, la Cărturești (Mercy), se lansează catalogul „Dealuri și câmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea”, iar de la ora 18:00, la Muzeul Naţional de Arta din Timisoara, se prezintă albumul „Ştefan Bertalan. Emigrarea interioară”.

Dealuri si campii – Ion Tuculescu si Horia Bernea

„Este greu să asociem numele lui Țuculescu de cel al lui Bernea. Ambele nume par să domine, fiecare, un univers propriu în care au fost instalate nu tocmai critic atât de cutumă, cât și de o anumită deprindere de a privi artiștii și arta lor, într-un mod fragmentar și mai puțin în con-text. Țuculescu și Bernea par, din această perspectivă, fixați într-un paralelism distant, ireconciliabil. Catalogul ”Dealuri și câmpii” pariază (sau dovedește?) că nu! Că dimpotrivă! Că ambii artiști – atât de relevanți și de definitorii pentru arta românească modernă – au experimentat și au avut de negociat cu un univers politic comun.

Ştefan Bertalan. Emigrarea interioară

La un an de la dispariția artistului, volumul bilingv (română-engleză) „Stefan Bertalan. Emigrarea interioară” este publicat cu prilejul expoziției omonime de la Muzeul Brukenthal din Sibiu (februarie-aprilie 2016), curator Erwin Kessler, organizată de către MARe, Muzeul de Artă Recentă și Muzeul Brukenthal. Textul critic și de istoria artei al lui Erwin Kessler este acompaniat de două interviuri pe care acesta le-a luat celor doi fii ai artistului, Sebastian și Lou Bertalan, și de o mărturie a celui mai apropiat colecționar și prieten al artistului, Sorin Costina. Volumul este dedicat celei mai nevralgice și obscure perioade din viața lui Ștefan Bertalan – anii petrecuți a Sibiu, după exilarea sa din Timișoara (1982) și înainte de emigrarea în Germania (1985).

Facebook event.

Număr de vizualizări :1312


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro