Dada-instalaţia „HoagUnknown” și muzică live, la The Gallery

feb. 29th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 2 martie 2016, ora 18:30, la The Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București), va avea loc o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, eveniment coordonat de Daniel Sur. Compozitorul Darie Nemeş Bota şi violonistul Francisco Miguel Ramonda vor interpreta live şi vor reface dada-instalaţia grupului DALPOFZS, intitulată „HoagUnknown”. Evenimentul are loc sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane.

Hoag’s Object este o galaxie inelară atipică descoperită în 1950 de către astronomul Arthur Allen Hoag. Aflat la cca 600 milioane ani-lumină, acest obiect straniu ni se prezintă ca un inel aproape perfect, format din milioane de stele tinere având în centru un nucleu galben puternic strălucitor. Galaxia este şi astăzi un mister pentru mare parte din comunitatea ştiinţifică, fiind încă greu de determinat atât geneza obiectului, cât şi modul cum materia poate interacţiona într-un astfel de spaţiu.

Ideea proiectului a pornit de la resturi de muzici şi efecte utilizate într-un alt concept care, pur şi simplu, s-au potrivit în contextul proiectului HoagUnknown. Materialul minimal este perceput ca „transparent” şi „plutitor”, ocazional fiind marcat de mici intervenţii sonore stridente (nu se ştie de ce, asociate cu sunetul balenelor). Instalaţia cuprinde 3-4 playere cu aceeaşi listă de 7-8 piese care apar şi dispar în mod aleatoric la fiecare sursă.

Vizualul instalaţiei va fi asigurat de un loop simplu în care galaxia îşi mişcă inele în sensul acelor unui ceas. Ocazional, centrul auriu pulsează, pentru a mai rupe din monotonie.

d a l p o f z s este o platformă funcţională începând din 2013 şi se articulează în jurul unei serii de proiecte şi acţiuni ce îşi răspund reciproc. d a l p o f z s nu poate fi identificat cu un grup de oameni (componenţa echipei diferă de la un proiect la altul), ci mai degrabă trebuie înţeles ca un spaţiu de explorat.

d a l p o f z s este un nume generat de şansă, născut în jocul dintre instinct şi plăcere. Un nume care nu desemnează ori reprezintă, ci care este în măsura în care platforma funcţionează, în măsura în care ea devine.

Darie Nemeş Bota este absolvent al Liceului de Artă din Baia Mare şi are studii superioare de compoziţie contemporană în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Creaţia sa cuprinde atât genul cameral, cât şi cel simfonic. Abordează totodată lumea instrumentelor tradiţionale şi non-convenţionale (didgeridoo, fluieraşe, caval, sticlă etc.) şi genul electro-acustic (instalaţii şi clipuri cu muzică concretă şi electronică). S-a extins spre teatru şi film colaborând cu tineri actori, coregrafi şi regizori, precum şi în zona de performance art şi a căutărilor experimentale. Este colaborator al Companiei de Teatru Labirint, participant activ la evenimente realizate de Irinel Anghel, precum şi ansamblul SonoMania, invitat al formaţiei LeVant (George D. Stănciulescu). Este membru fondator al grupului DALPOFZS cu care a realizat diverse instalaţii în locaţii neobişnuite, performance-uri interactive şi alte concepte multimedia.

Francisco Miguel Ramonda (n. 18.12.1990, Rosario, Argentina) a absolvit Instituto Promúsica Rosario şi Colegio Internacional Parque de España, iar actualmente este student în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A obţinut în 2006 şi 2007 premii din partea Ministerului Spaniol de Educaţie, Cultură şi Sport pentru excelenţă în activitate culturală. A luat parte la o serie de cursuri tip Masterclass pentru vioară (prof. Pablo Valetti, Liviu Prunaru ) dar şi studii de alte instrumente precum lăută (prof. Hernán Vives) şi vioară barocă (prof. Mihail Ghiga). A urmat de asemenea cursuri de cânt liric, pian, dirijat şi studiul compoziţiei. În 2013 a luat parte la Cursul Internaţional de Muzică Contemporană „Forum Nueva Musica” unde a studiat cu prof. David Nuñez. În 2015 a urmat cursuri de vioară cu prof. Angela Sinell în Berlin precum şi cursuri de armonie, teorie muzicală şi compoziţie cu prof. Carlo Inderhees. Este membru fondator al Cameratei Prater şi în Orchestra de cameră Rosario cu o îndelungată activitate în ansambluri, dar şi duete pian-vioară, colaborator al Companiei de Teatru Labirint din Bucureşti.

Număr de vizualizări :1414


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro