spot_img

„Colocviile Brâncuși“, expoziții și concert, la Târgu Jiu

În perioada 18-20 februarie 2016, la Târgu Jiu, în cadrul programului „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, derulat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va avea loc o primă serie de manifestări dedicate sculptorului român.

Programul se deschide joi, 18 februarie 2016, cu vernisajul expoziției naționale de grup „Desenul post-Brâncuși”, a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, deschisă la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu. Expun artiștii: George Apostu, Sava Stoianov, Constantin Popovici, Florin Isuf, Mihai Păcurar, Vlad Ciobanu, Darie Dup, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Ile Ștef, Mihai Țopescu, Valer Neag, Cristian Sida, Vasile Fuiorea, Gabriel Kelemen, Cătălin Geană, Daniel Semenescu, Daniel Șerban, Cristina Ploscariu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plăveți, Romana Țopescu, Dragoș Bădița, Petru Birău, Armand Landh, Georgiana Brandt, Gabriela Cristu Sgarbură, Adrian Bândea, Ioana Palmar, Ileana Ștefănescu, Ștefan Strâmtu, Bogdan Epure, Ioana Avram, Dorina Ștefan, Gabriel Giodea, Valentin Boboc, Ilina Schileru.

Vineri, 19 februarie 2016, ora 10.00, la casa-muzeu „Constantin Brâncuși” din satul Hobița va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre (naiști care au concertat alături de Gheorghe Zamfir și Andre Rieu în spectacolele de la București și din străinătate), precum și grupuri de elevi de la colegii și licee din Târgu Jiu și comuna Peștișani. Sunt așteptați toți cei care doresc să aducă un omagiu marelui sculptor născut pe 19 februarie 1876 la Hobița și să revadă locurile copilăriei acestuia.

Tot de la ora 10.00, la Universitatea „Constantintin Brâncuși” din Târgu Jiu vor fi deschise „Colocviile Brâncuși”, care vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. Printre acestea se numără: Sorana-Georgescu Gorjan (cercetător), Constantin Zărnescu (scriitor, cercetător), prof.univ. Paul Rezeanu, Stephan Benedict (deținătorul a numeroase documente legate de Constantin Antonovici, ucenic al lui Constantin Brâncuși), acad. Mircia Dumitrescu, Matei Stîrcea Crăciun (cercetător la Institutul „Fr. Rainer” al Academiei Române), Roxana Rădvan (șef departament, Institutul Național de Optoelectronică), Radu Boroianu (președintele ICR), cadre universitare de la Universitatea „Constantin Brâncuși”. Din program: simpozion științific cu tema „Brâncuși – materie și idee”; prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București; lansarea revistei Brâncuşi, serie nouă; lansarea nr. 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși.

Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va găzdui, de la ora 15.00, ședinta solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, închinată sărbătoririi a 140 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, urmată de Gala Brâncuși, în cadrul căreia vor susține recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul Național Craiova și pianistul Florin Berculescu. Cu această ocazie, va fi prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Ștefan, proiect destinat să pună în valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

De la ora 17.30, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” va avea loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului Maxim Dumitraș . Intitulată „Absențe încercuite”, expoziția va fi prezentată de criticul Pavel Șușară.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar – „Brâncuși și bucuria muzicii” – susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, de la ora 20.00, la Complexul Anna Events – Insulița Jiului.

Sâmbătă, 20 februarie 2016, „Colocviile Brâncuși” vor continua la Universitate cu prelegeri și dezbateri.

Organizatori: Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovarea „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Institutul Cultural Român, Universitatea „Constantin Brâncuși”, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Parteneri: Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Primăria Peștișani, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, Centrul de Excelență de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508