Institutul Cultural Român de la Praga anunță Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

ian. 21st, 2016 | By | Category: Eveniment

Marți, 26 ianuarie 2016, la orele 19:00, în Moyzes Hall (Vajanského nábrežie 70/12, 81102 Bratislava), Institutul Cultural Român de la Praga se alătură rețelei EUNIC Bratislava și Muzeului Național Slovac – Muzeul Culturii Evreiești pentru a organiza un concert ceremonial cu ocazia vernisajului expoziției permanente a Muzeului Holocaustului din Sere.

Concertul, intitulat ”Todes Fuge”, va avea loc sub auspiciile domnului Robert Fico, Prim ministru al Republicii Slovace, și domnului Marek Maďarič, Ministrul Culturii din Republica Slovacă.

Concertul va fi susținut de Jana Orlická – interpret, Prague Jazz Septet, Corul de Cameră din Moravia, Jiří Šimáček, Petr Kořínek – dirijori. Participarea românească va fi asigurată prin cântecul Rumenie Rumenie, un cântec în idiș despre țara noastră, al renumitei trupe de muzică klezmer, Bucharest Klezmer Band.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și reprezintă prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. A fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german. De asemenea, 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. În cadrul plenarei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului ce a avut loc la Manchester în decembrie 2014 – la zece ani de când a devenit membră a organizației – României i-a fost încredințată conducerea IHRA în 2016.

Număr de vizualizări :1013


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro