Corul “Madrigal-Marin Constantin” şi Programul Cantus Mundi în 2015: 19 concerte, 125 de coruri de copii, venituri mai mari cu 48%

ian. 4th, 2016 | By | Category: Postcard

Anul 2015 a fost, pentru Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” (CNCM-MC), unul foarte încărcat şi plin de succese: 19 concerte, 7 înregistrări televizate, un turneu internaţional, deschiderea seriei de concerte de la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”, atragerea şi înfiinţarea a peste 125 de coruri în cadrul Programului Naţional Cantus Mundi. În plan economic, 2015 a însemnat pentru instituţie o creştere a încasărilor cu 48%, faţă de veniturile preconizate în buget. Activitatea anului 2015 a demarat prin schimbarea titulaturii Corului, la care s-a adăugat numele fondatorului acestuia, Marin Constantin. Evenimentul a fost marcat prin susţinerea Concertului Extraordinar “Marin Constantin 90”, în Sala Mare a Ateneului Român, la 90 de ani de la naşterea marelui muzician care a pus bazele Madrigalului.

Înălţătorul moment al Învierii Domnului a fost celebrat, de asemenea, pe scena Ateneului Român, de către Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, pe 5 aprilie, sub bagheta Annei Ungureanu, cu casa închisă. Din program nu a lipsit celebrul “Florilegiu bizantin”, compus de Maestrul Marin Constantin, alături de piese din repertoriul clasic şi contemporan.

În perioada 13-18 mai 2015, la Universitatea Națională de Muzică București, CNCM-MC a organizat un masterclass susținut de Konrad von Abel, dedicat tinerilor dirijori. Konrad von Abel s-a născut în Germania, în anul 1958, iar la vârsta de 17 ani l-a cunoscut pe marele dirijor român Sergiu Celibidache, al cărui asistent a fost timp de 10 ani (1986-1996).

Pe 30 august, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” a deschis seria concertelor din cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival românesc de muzică clasică încă de la ediția din 1967. Ansamblul coral a susținut un program de muzică sacră și profană, intitulat “Ars Nova şi Renaştere – de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio de Monteverdi”, din program făcând parte și ansamblul transilvan Codex. În urma evenimentului, critica românească a titrat: “Madrigal redivivus”.

Pe 20 septembrie, Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” a susținut un concert extraordinar în cadrul festivalului “Dresdner Kunstfest”. Evenimentul a reunit peste 250 de muzicieni celebri, din 20 de țări, fiind organizat de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Concertul celebrului cor românesc a avut loc în Schlosskapelle, una dintre cele mai frumoase catedrale din Dresda, transformată în sală de spectacole pe durata festivalului. Programul Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a inclus muzică bizantină, psalmi și madrigale europene. Ediția din acest an a festivalului s-a desfășurat în perioada 4-30 septembrie şi a reunit nume importante ale scenei clasice, precum Isabel Karajan, David Orlowsky, Bach Akademie Stuttgart, Daniel Behle, Ohad Ben-Ari, Guy Braunstein, Pavol Breslik, Dresdner Kammerchor, Mahan Esfahani, Alban Gerhardt, Vittorio Ghielmi,, Tomasz Konieczny, Dorothee Oberlinger ș.a.

Pe 27 septembrie, CNCM-MC a susținut un concert extraordinar la Iași, în Aula “Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare, programul incluzând lucrări interpretate în 11 limbi: germană, franceză, engleză, italiană, latină, croată, maghiară, ucraineană, chineză, japoneză și română.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii, pe 1 octombrie, Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” a organizat Ziua Porților Deschise, eveniment ce a constat într-o repetiție cu public, la care au asistat copiii și tinerii dornici să afle cum se pregătește pentru un recital cel mai prestigios ansamblu coral din România. Tot cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzicii, dirijorului Corului, Anna Ungureanu, a primit, din partea Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, Premiul de excelenţă pentru programul susţinut în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”.

În luna noiembrie, echipa Cantus Mundi a demarat seria de Workshop-uri pentru dirijat coral – începători, la Timişoara. Timp de 3 zile, 20 de educatori, profesori, teologi şi simpli cetăţeni care doresc să înfiinţeze un cor, au luat parte la 8 module de pregătire, alături de 180 de copii care au susținut repetiţiile alături de madrigalişti.

În ajunul lui Moş Nicolae, pe 5 decembrie, TVR1 şi TVR HD au difuzat Gala Cantus Mundi 2015, în cadrul căreia au evoluat 380 de copii (din Brăila, Bucureşti, Craiova, Covasna și Vaslui) din diverse medii sociale: rural, urban, copii cu deficienţe, minorităţi etnice.

Pe 13 decembrie, Ateneul Român a găzduit Concertul de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul care s-a ținut cu casa închisă a adus în fața publicului bucureștean atât tradiționalele colinde de Crăciun, pe care Madrigalul le interpretează de 52 de ani, cât şi piese noi, din repertoriul internaţional.

180 de copii aparţinând corurilor reunite Cantus Mundi au susţinut pe 18 decembrie, la Sala Polivalentă, un moment de 20 de minute în cadrul celui mai amplu spectacol de iarnă, “Poveste de Crăciun”, la invitaţia Operei Comice pentru Copii.

La invitația Președinției României, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, alături de corurile Cantus Mundi, au colindat medicii implicați în tragedia de la Colectiv, echipa prezidențială și reprezentanții Corpului Diplomatic acreditat la București, eveniment difuzat de TVR1 în Ajunul Crăciunului, de la ora 19.

La invitaţia Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Corul a încheiat anul prin susţinerea unui concert la sediul central al BNR, în data de 23 decembrie.

Pe 25 decembrie, reprezentanţii Corului, împreună cu 65 de copii din cadrul Programului Naţional Cantus Mundi, au fost prezenţi în studiourile Realitatea TV, de la ora 7 până la ora 11, într-o emisiune specială dedicată Crăciunului.

Ropote de aplauze interminabile, zeci de mii de suflete delectate şi tot atâţia copii entuziasmaţi de cântul coral. Acesta este 2015. Am avut parte de un an plin, iar acest lucru devine evident atunci când ne uităm la cifre: multe concerte, multe coruri de copii, încasări mult mai mari în comparaţie cu cele preconizate. Vreau să mulţumesc întregii echipe a Madrigalului, atât Corului cât şi direcţiei Cantus Mundi, tuturor colaboratorilor şi partenerilor, dar şi publicului, care devine, din nou, din ce în ce mai numeros. Anul 2016 ne va aduce proiecte noi, surprinzătoare şi provocatoare, pe măsura echipei performante în care lucrăm.”, a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Naţional de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”.

Număr de vizualizări :1240


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro