”Psihic și materie” de Marie – Louise Von Franz

ian. 25th, 2016 | By | Category: Agenda de carte

În Colecția Jungiană a editurii Herald a apărut volumul ”Psihic și materie” de Marie – Louise Von Franz. Traducător: Ida Alexandrescu.

Acest nou volum al Marie-Louisei von Franz are drept temă centrală „psihicul şi materia”. Este vorba aici despre o discuţie cu privire la: sincronicitate, sau coincidenţă a două sau mai multe evenimente care din punct de vedere al cauzalităţii nu au nicio legătură; aşa-numitul fenomen al „coincidenţei” judicioase; o polemică referitoare la noţiunea de timp; punctele de contact între ştiinţele naturii şi psihologia analitică în ceea ce priveşte legătură dintre spirit şi materie.

Această temă face parte în prezent dintre preocupările majore ale diferitelor direcţii de cercetare, de exemplu: microfizica, medicina psihosomatică, biologia, fizica cuantică şi psihologia abisală. Marie Louise von Franz s-a ocupat în peste treizeci de ani de activitate de probleme, cunoştinţe şi teze atât din punctul de vedere al ştiinţelor sociale, cât şi din cel al ştiinţelor naturale cu privire la tema amintită şi care şi-au găsit expresia în numeroase articole, lucrări şi conferinţe.

Textele cuprinse în volumul de faţă au fost redactate în perioada 1960-1986 şi nu şi-au pierdut din actualitatea şi din importanța lor pentru o gândire holistică. – Robert Hinshaw

***

„Pentru Jung, numărul este un mijloc al spiritului nostru pentru a introduce ordinea în haosul fenomenelor, un instrument dat în vederea restabilirii ordinii sau înţelegerii unui aranjament deja existent, adică a unei existențe ordonate. El este mai degrabă un element mintal arhaic decât un concept. Din punct de vedere psihologic, noi putem defini numărul ca un arhetip conștientizatal ordinii. Jung îl consideră ca arhetip, deoarece inconştientul, ca şi intuiţiile aritmetice, utilizează adesea numerele ca factori de ordine, ceea ce se repetă, de asemenea, la nivelul conştiinţei. Ordonările numerice pot fi prestabilite în conştiinţă ca toate celelalte structuri arhetipice pe care o condiţionează mai degrabă decât să fie condiţionate de ea. Numărul constituie un tertium comparaționis ideal între ceea ce noi numim de obicei psihic şi materie, căci cantitatea numărabilă este o caracteristică a fenomenelor materiale şi o idee de forţă ireductibilă din spatele demonstraţiei noastre matematice spirituale, bazată pe irefutabilitatea aranjamentelor care se sprijină pe numerele naturale. De aceea, numărul constituie un element fundamental al proceselor noastre de gândire.” – Marie-Louise von Franz

Marie-Louise von Franz (1915 – 1998) s-a născut în Germania, la München, în familia unui baron austriac, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Elveţia. În 1933 l-a cunoscut pe C.G. Jung, la vârsta de 18 ani, şi i-a fost cel mai apropiat colaborator până la moartea acestuia. Doctor în limba latină medievală la Universitatea din Zürich, a realizat traducerea unor texte alchimice medievale, ajutându-l pe Jung în studiul său asupra alchimiei, în schimbul şedinţelor de psihoterapie şi al formării sale ca analist. A preluat mesajul operei lui Jung la un nivel foarte personal şi a căutat să îl transmită mai departe şi să îl dezvolte, fără a fi o adeptă oarbă a concepţiilor marelui psihiatru elveţian. Din contră, von Franz a lăsat o moştenire proprie în psihologia analitică, formată din nenumărate scrieri şi analize, dar şi din numeroşii analişti pe care i-a format personal de-a lungul anilor. Cu toţii au respectat personalitatea deosebită a analistei, cultura sa impresionantă, capacitatea sa de analiză a naturii umane, nivelul său de individuare, dar şi căldura şi compasiunea. În 1948, von Franz a înfiinţat Institutul C.G. Jung din Zürich, cu acordul şi contribuţia lui Jung.

Opera

Scrierile autoarei (publicate majoritatea în limba engleză în original) urmăresc să descifreze semnificaţia psihologică a unor creaţii universale cum sunt alchimia, numerologia, I Ching-ul, miturile şi poveştile populare etc., pentru a descoperi şi înţelege tiparele fundamentale ale psihicului uman: Alchemy: An Introduction To The Symbolism And The Psychology, Creation Myths, On Divination and Synchronicity, Number and Time etc. Între scrierile sale, renumită este o serie de lucrări care au ca temă interpretarea psihologică a basmelor din numeroase tradiţii ale lumii, dintre care amintim numai: Interpretation of Fairytales, Feminine în Fairy Tales, The Cat: A Tale of Feminine Redemption, Psychological Meaning of Redemption Motif in Fairytales, The Shadow and Evil in Fairy Tales. De asemenea, o lucrare de primă mână este analiza realizată asupra scrierii lui Antoine de Saint-Exupéry, Micul prinţ, The Problem of Peur Aeternus, care reprezintă de fapt analizăâa unei probleme sociale moderne, relaţia problematica a fiului care refuză maturizarea cu mama sa.

Număr de vizualizări :1106


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro