“La Favorita” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

ian. 25th, 2016 | By | Category: Eveniment

Vineri, 29 ianuarie 2016, ora 19.00,  Orchestra Națională Radio prezintă ”La favorita”, creație a compozitorului italian Gaetano Donizetti. Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, o pleiadă de artiști lirici sunt invitați pe scena Sălii Radio, în frunte cu mezzosoprana Ruxandra Donose (în rolul Leonorei). Îi veți aplauda pe artiștii lirici Cosmin Ifrim, Diana Țugui, Șerban Vasile, Sorin Drăniceanu și Liviu Indricău, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia. “La Favorita”, partitura lui Donizetti, este bazată pe o poveste de dragoste într-un triunghi amoros, implicându-l pe regele Castiliei, amanta sa și iubitul acesteia, acțiune plasată în Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure în Spania și a luptelor între Stat și Biserică.

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice” – Veneţia, Filarmonica din Berlin etc. În repertoriul vocal-simfonic, RUXANDRA DONOSE a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Dirijorul DAVID CRESCENZI a fost numit din septembrie 2014 director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Tenorul COSMIN IFRIM a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena în perioada 2000-2008 şi a abordat roluri ca Lord Cecil în Roberto Devereux, Rinuccio în Gianni Schicchi, Beppe în I Pagliacci, Fenton în Falstaff. În stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata în Londra, Maribor şi Atena. Un moment de vârf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrări Stabat mater de Rossini, alături de Filarmonica din Israel.

Soprana DIANA ŢUGUI are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina ș.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistică a baritonului ŞERBAN VASILE a însemnat colaborări cu Opera Naţională Bucureşti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol susţinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine,  în care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul SORIN DRĂNICEANU a concertat pe importante scene din ţară, precum şi în Germania, Olanda, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrări, iar cel liric include roluri în opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, ş.a.

Tenorul LIVIU INDRICĂU este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Opera Naţională şi Filarmonica Moldova din Iaşi, Teatrul Masca din Bucureşti, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti. A efectuat turnee în Israel, Elveţia, Coreea de Sud şi Germania.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Număr de vizualizări :1267


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro