Vasile Ernu, ”Sectanţii”: Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură, 2015

dec. 11th, 2015 | By | Category: Postcard

Miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 18.30, la Vox Caffe, Bucureşti, a avut loc prima ediţie a Premiilor „Matei Brâncoveanu”, acordate de Fundaţia Alexandrion tinerei generaţii din cultura română. Juriul, alcătuit din Ion Bogdan Lefter (preşedinte), Monica Andronescu, Irina Cios, Dan Dediu şi Bogdan Murgescu, a acordat 8 premii pentru categoriile: Literatură, Arte vizuale, Teatru, Film, Dans, Muzică clasică, Muzică pop/jazz şi Ştiinţe socio-umane.

Sectanţii, cel mai recent titlu semnat de Vasile Ernu, a obţinut Premiul „Matei Brîncoveanu” pentru Literatură. Sectanţii, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego-grafii”, este primul volum din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiţii şi Izgoi-Jidi.

În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atîtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa. Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tînărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntîlnită.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară şi poloneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); Intelighenţia rusă azi (2012, Cartier); Sînt un om de stînga (2013, Cartier). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Mai multe detalii pe www.ernu.ro şi www.nascutinurss.ro.

La categoria Literatură au mai fost nominalizate volumele: obiecte umane de Teodor Duna (Cartea Românească, 2015) şi Întîmplări şi personaje de Florin Lăzărescu (Polirom, 2015).

O nominalizare la secţiunea Ştiinţe Socio-Umane a primit Alexander Baumgarten, conferenţiar doctor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru colecţia „Biblioteca medievală” iniţiată şi coordonată la Editura Polirom, începînd cu anul 2003, şi care are în portofoliu 27 de volume.

Număr de vizualizări :1116


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro