spot_img

Laureații Premiilor CNDB 2015

Scena 9 și Centrul Național al Dansului București (CNDB) îi prezintă pe laureații #PremiileCNDB2015: Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia și Florin Fieroiu. Premiile au fost înmânate de Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, criticul Igor Mocanu, performerul Paul Duncă, realizatoare emisiunii TV ”Lumea dansului”,  Silvia Ghiață și de Doris Uhlich. Ceremonia a avut loc la Sala Studio a Teatrului Național București (TNB), vineri seara, pe 11 decembrie 2015.

Nominalizările la #PremiileCNDB2015 au fost făcute de laureații din 2014: Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Cosmin Manolescu, Alexandra Pirici, Manuel Pelmuș, Mihai Mihalcea și Mihaela Dancs și de o parte a board-ului artistic al CNDB: Ada Solomon, Corina Şuteu şi Vava Ştefănescu. Iată motivațiile care au însoțit #PremiileCNDB2015.

Liana Tugearu a reflectat dansul românesc, atât cel clasic, cât și cel contemporan, de-a lungul întregii sale cariere. Este un critic și un spectator atent, prin care dansul a reușit să se mențină vizibil în discursul public, în ciuda dificultăților cu care s-a confruntat coregrafia românească în trecutul recent. Activitatea Lianei Tugearu a fost apreciată pentru sursa extraordinară de istorie și pentru că este mereu aproape de fenomenul dansului actual.

Mădălina Dan a inițiat și produs o multitudine de spectacole, dezbateri și ateliere de dans. Ea este o prezență constantă pe scena de dans din România și unul din performerii cei mai importanți ai unei noi generații de dansatori și coregrafi. Artista a primit recunoaștere pentru contribuția sa în dans și performance prin ateliere, laboratoare de creație și proiecte de mentorat.

Miriam Răducanu este probabil cea mai cunoscută și influentă coregrafă din România. Domnia sa rămâne un punct unic de referință pentru publicul și profesioniștii din domeniul dansului. Coregrafa a primit aprecierea CNDB pentru întreaga sa cariera artistică.

Eduard Gabia este una din cele mai puternice prezențe pe scena de dans românească, prezență prin care a contribuit decisiv la maturizarea artistică a coregrafiei contemporane românești. Eduard Gabia a creat, vreme de peste 15 ani, și s-a manifestat constant cu lucrări în afara conformismului estetic dominant. Eduard Gabia a primit premiul pentru perseverența și varietatea mijloacelor lui de expresie artistică.

Florin Fieroiu a susținut și format o generație de dansatori și coregrafi. Florin Fieroiu este un pedagog excepțional și „un deschizător de ochi pentru fiecare dintre noi”. Florin Fieroiu a fost remarcat pentru cariera sa de dansator și coregraf de dans contemporan, dar și pentru creativitatea și dăruirea lui pentru pedagogie.

Prin #PremiileCNDB2015, CNDB devine HotSpot cultural BRD, principalul partener al evenimentului. La 11 ani de existență, CNDB, instituție în subordinea Ministerului Culturii, a organizat #PremiileCNDB2015 în parteneriat cu TNB. Cu această ocazie, spectatorii au interacționat cu deja cunoscuta instalație video BRD – Biblioteca de Talente, prezentată de Scena 9 în cadrul unor festivaluri autohtone. Dream case-ul a fost personalizat pentru #PremiileCNDB2015 de autorul ei, Claudiu Leonte, pentru a înmagazina visele tinerilor dansatori români, cu speranța declarată că ele vor prinde viață, vor face istorie și poate vor schimba arta așa cum o știm noi astăzi.

Partenerii media ai evenimentului sunt AGERPRES, Radio România Cultural, TVR, Zelist și Tanănana.

CNDB le mulțumește partenerilor Hotel DUKE și Corcova.

Partenerii CNDB sunt RFI România, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista Cultura, Veioza Arte, Feeder.ro, Orasulm.eu, Getlokal.ro, Onlinegallery.ro, Șapte Seri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508