Lansarea volumului „Carena în cer” de Radu Teampău

dec. 2nd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 4 decembrie 2015, ora 13.00, la Moonshire Bar (Str. Ion Rațiu nr.10, Cluj-Napoca), Radu Teampău  lansează volumul ”Carena în cer- narațiunea actorului din perspectivă regizorală”, apărut la Editura Școala Ardeleană. Prezintă Diana Cozma, Dumitru Cornel Vîlcu, Vasile George Dâncu.

Autorul dramatic, credem noi, pare a fi, întotdeauna, înainte de toate, un poet. Ceea ce creează poetul-autor nu sunt doar poezii, ci revelații asupra cuvintelor pe care le spunem, îngrijindu-se nu doar de sensul lor utilitar, ci, mai ales, preocupându-se de cuvintele din cuvinte. Poetul, prin tocmai imediatețea vorbirii sale, devine cel mai de temut adversar al unui ideolog.

Traversarea unei scene goale, dacă nu este integrată în interrelaționările narative ale actorului, nu poate genera apariția senzației de teatralitate. Pentru ca traversarea unei scene să sugereze teatralitate, ea trebuie să fie îndeplinită doar în funcție de contextul narativ. Altfel rămâne o simplă constatare informațională și nu devine incident de remarcat. (Radu Teampău)

Radu Teampău (n. 3 iunie 1970, Turda) este absolvent al Facultății de Litere, Secția Teatru a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specialitatea regie de teatru (1996). Obține diploma de master în Filosofia Culturii și Artele Spectacolului (2006) și diploma de doctor în Teatru și Artele Spectacolului cu teza Narațiunea regizorală (2015). Este regizor și cadru universitar al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Colaborează, ca regizor, la mai multe teatre din țară: Teatrul Național Cluj, Teatrul Puck Cluj, Teatrul „Elvira Godeanu” Tg. Jiu, Teatrul Municipal Turda, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Csiki Gergely” Timișoara, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu; participă la festivaluri și workshopuri naționale și internaționale de teatru; realizează spectacole în cadrul teatrului independent. Cărți publicate:Logolatria (proză scurtă), Ed. Dacia (2003); Taifasuri mileziene (piese de teatru – 2007) și Teatru (piese de teatru – 2010), Editura Casa Cărții de Știință; E-mail-uri teatrale (eseu), Editura Eikon/Școala Ardeleană (2014).

Număr de vizualizări :1148


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro