Iulian Tănase lansează cartea “Experimentul MAMATATA”, la București

dec. 8th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 13 decembrie 2015, de la ora 16.30, Spice Club (Calea Victoriei nr. 21-23) și Editura Herg Benet vă invită la lansarea Experimentului MAMATATA”, de Iulian Tănase, o carte de creative parenting, sau despre cum părinții îi pot încuraja pe copii să nu devină niște adulți previzibili și plicticoși. Alături de autor, vor vorbi despre carte Dorina Chiriac (mamă și actriță) și Mani Gutău (tată și muzician URMA). Vor cânta Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Bînzaru, iar Lightwave Theatre Company va pune în scenă un spectacol de teatru de păpuși. Surpriza dulce pentru copii va fi oferită din partea Playbake by Eliza Gutău.

Din Experimentul MAMATATA:

„Dacă întreabă cineva care e faza cu această carte, răspunsul e simplu: e o carte de parenting. De creative parenting, mai exact. E o carte despre relația copiilor cu imaginația, cu interogațiile asupra lumii, cu propria minte și propriul creier, cu limbajul, cu libertatea, cu mirarea, cu nevoia de joc și nevoia de a rîde. De asemenea, cartea este și despre modul inocent și spectaculos în care copiii descoperă lumea, punînd întrebări și formulînd răspunsuri dintre cele mai neașteptate, este o carte despre spiritul ludic liber și gîndirea magică ale copiilor, copii de la care, dacă ar fi ceva mai atenți, adulții ar avea atîtea de învățat. Mai pe scurt, este o carte despre cum părinții își pot asculta copiii, și nu oricum, ci cu mare atenție.“ (fragment din Cuvîntul înainte, p. 7)

„Adora dansează. E ziua ei de naștere. Dansez și eu cu ea. Dansăm pe piesa Yoshiko a formației The J’s with Jamie. Ies puțin din cameră și o las să danseze singură. După cîteva clipe, o aud țipînd. Alerg repede la ea să văd ce s-a întîmplat. Nu se întîmplase nimic, atîta doar că Adora își căra pumni în cap și spunea încontinuu: „Creier tîmpit, creier tîmpit…“. Adora se certa cu creierul ei, trăgîndu-i și niște pumni în cap, așa, ca să se-nvețe minte. O întreb ce s-a întîmplat și ea îmi spune:
– Păi, uite, eu dansez și creierul se gîndește cînd și-a spart buza Sacha și i-a curs sînge.
Cu alte cuvinte, cînd ți-e și ție lumea mai dragă și vrei, de exemplu, să dansezi, creierul tău începe să o facă pe nebunul, gîndindu-se la lucruri triste. Păi, nu merită să-i tragi una-n cap?!“ (Creierul nu te lasă, practic, să dansezi, p. 123)

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 la Moineşti, Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, în 1999, şi Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti, în 2010. A fost redactor la Academia Caţavencu (1997-2010) şi la revista Kamikaze (2010-2011). Din 2004 este realizator programe la Radio Guerrilla.

Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate (2000), Iubitafizica (2002, 2003, 2013), Sora exactă (2003), Ochiul exploziv (2006), Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu), Abisa (2007), Adora (2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Manualul Îmblînzitorului de Cafele (2013), Teoria tăcerii (2015).

În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei şi Vasile Leac), traduceri de: Sabine Küchler, Hans Till şi Ernest Wichner, Wunderhorn, Heidelberg (2009), Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), traducere de Valentina Butoescu, Éditions Le Coudrier, Belgia (2010), La Demonadologio, traducere în esperanto de Ionel Oneţ, Eldonejo Bero, Rotterdam (2013).

A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum, Editura Vinea/ICARE, 2002. Împreună cu Dan Stanciu, coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.

A participat ca visiting writer la programul International Writers Workshop, Hong Kong (2008) şi, cu lucrări, la London International Festival of Surrealism (2007, 2008). Este prezent cu texte în reviste şi antologii din România, Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia. A susţinut lecturi publice în China, Hong Kong, Germania, Austria, Italia, Slovenia, România.

În 2009 a primit Premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est (Offenburg, Germania), iar în 2011 Premiul 1+1+1=1 Trinitate / Literatură (Graz, Austria).

Experimentul MAMATATA a apărut la Editura Herg Benet, în colecția Radical din 5.

www.hergbenet.ro/carte/experimentul-mamatata0iulian-tanase

Număr de vizualizări :1531


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro