spot_img

Despre continuitate în promovarea elitelor actuale românești –Istoricul primului sezon Round Table București

În perioada 22 septembrie – 10 noiembrie 2015, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică s-a desfășurat primul sezon al întâlnirilor Round Table București. Seria spectacolelor – conferință moderate de reputatul muzicolog Valentina – Sandu Dediu a cuprins opt ediții dedicate unor personalități remarcabile ale societății românești. Round Table București se va relua, cu cel de-al doilea sezon, în primăvara anului următor printr-o serie de opt noi ediții, păstrând aceleași coordonate în format interactiv.

După opt seri de marți am învățat atâtea despre București și muzicile sale, la o masă rotundă înconjurată la rându-i de proiecțiile și interpreții de pe scenă și de un public receptiv în sală. Cu toții am urmărit cu admirație, cu interes, cu amuzament, și mereu destinși, profilul sofisticat al Maiei Morgenstern și al lui Răzvan Mazilu, spontaneitatea excentrică a lui Aurelian Octav Popa, credința în avangardă a lui Octavian Nemescu și cea în versatilitatea interpretativă a lui Răzvan Suma, eleganța vorbelor Vioricăi Flintașu, noblețea firească a Ioanei Pârvulescu și «coda» fermecătoare a lui Ștefan Gheorghiu,” sunt cuvintele  moderatorului despre acest prim sezon.

Cele opt seri Round Table București au avut în prim plan artiști ce provin din domenii diferite ale muzicii, artelor spectacolului, literaturii sau managementului cultural, proiectul reușind să aducă în atenția publicului poveștile de succes dar și provocările care fac parte din viața profesională a fiecărui invitat.

Valentina Sandu – Dediu: „Programul proiectului a urmărit promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne valorifica elitele actuale românești.”

Aflat la confluența dintre emisiune culturală transmisă în direct și conferință pe teme vaste propuse de fiecare invitat, formatul serilor de marți a permis existența intermediilor artistice susținute de numeroși invitați surpriză, dar și proiecții cinematografice, oferind publicului prezent experiența unui eveniment cultural inedit. „Calitățile acustice deosebite ale Studioului Multimedia au contribuit, fără îndoială, la reușita acestui prim sezon Round Table București”, a completat Valentina Sandu – Dediu.

Și în prezent, Ateneul Român rămâne unul dintre locurile preferate ale vârfurilor societății bucureștene

Un moment aparte a fost rezervat de fiecare dată Bucureștiului, invitații acceptând provocarea de a-și alege locul preferat din Capitală, locul cu cele mai importante semnificații personale și profesionale. Patru dintre cele opt personalități invitate au optat pentru Ateneul Român: Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Aurelian – Octav Popa și Ștefan Gheorghiu, în timp ce Răzvan Suma a vorbit despre Sala Radio, Viorica Flintașu despre Muzeul Satului, Octavian Nemescu despre Conservatorul bucureștean, iar Răzvan Mazilu despre Teatrul Odeon.

Înregistrările complete ale fiecărui eveniment sunt disponibile pentru o perioadă limitată pe site-ul enjoytv.ro/arhiva.html.

Evenimentele au fost urmărite de români aflați pe cinci continente

Sebastian Gheorghiu: „Round Table București a avut un succes peste așteptările noastre; ne-am bucurat foarte mult să realizăm că un astfel de proiect a reușit să îmbogățească oferta de evenimente culturale printr-un format inedit, proaspăt, desfășurat de-a lungul a trei luni calendaristice și care, mai presus de toate, a reușit să vorbească autentic despre valorile noastre actuale,” a declarat inițiatorul proiectului.

„Deschiderea tuturor față de întregul concept, prezența unui public numeros la fiecare ediție, spectatorii români din diaspora care au urmărit transmisiunile în direct chiar de pe cinci continente, ne obligă să continuăm cu și mai mare entuziasm. Din fericire, avem certitudinea că Round Table București va continua cu cel de-al doilea sezon în primăvara anului următor.”

Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”  oferit de ArCuB. La fiecare eveniment intrarea a fost liberă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508