”Amintiri din tunelurile metroului bucureștean”, de Dorel Ianuș

dec. 10th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meronia a apărut volumul ”Amintiri din tunelurile metroului bucureștean”, de Dorel Ianuș.

Pe 19 decembrie se împlinesc 36 de ani de la inaugurarea oficială, în1979, a primei magistrale de metrou, M1, centura ce leagă Capitala de la vest la est. Până în 1989  numărul de kilometri „acoperiți” de vehiculul subteran ajunsese la 58,  cu 40 de stații și trei depouri (circa 87% din ceea ce există astăzi).

Puțini dintre cei peste 700.000 de oameni care se bucură astăzi zilnic de avantajele oferite de metroul bucureștean știu ceva despre istoria lui. Puțini sunt și cei care  pot depune o mărturie vie despre cum s-a făurit această istorie și despre cum s-a trăit înăuntrul ei.

Dorel Ianuș, inginer șef și director tehnic o bună perioadă de timp între anii 1975-1989, se află printre aceștia din urmă și dă mărturie într-o carte care, deși nu lipsită de date tehnice – nu aveau cum lipsi – se citește ca un roman fascinant.

Căci este, în primul rând, o carte despre oamenii care „au fost în prima linie, au avut răspunderi mari, au muncit în condițiile unui stres continuu, striviți între convingerea că au obligația să facă ce trebuie și ingerințele de cele mai multe ori absurde, ale stăpânirii și slugilor ei”. Între ambițiile supradimenisonate ale „conducerii superioare de partid” și condițiile concrete de muncă, o armată de oameni „de la director general sau director tehnic la simplu inginer, tehnician, maistru sau muncitor” și-au pus  în joc pasiunea și ambiția, unii chiar viața, pentru a înfăptui ceea ce, nu cu mulți ani în urmă, se credea imposibil.

www.meronia.ro/detalii-lucrare/lucrare/istorie-bacalaureat-2012.html

Număr de vizualizări :965


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro