”Aferim!”, propunerea României la Oscar, rulează în cinematografele americane din ianuarie 2016

dec. 21st, 2015 | By | Category: Eveniment

Filmul ”Aferim!”, regizat de Radu Jude, este propunerea României pentru Oscar. Începând din prima lună a lui 2016, pelicula va intra în cinematografele din Statele Unite ale Americii. ”Aferim!” a fost deja proiectat într-o serie de evenimente speciale atât la Los Angeles cât si la New York . Evenimentele au avut loc în prezența producătorului Ada Solomon dar si a actorului Cuzin Toma, prezență susținută de Institutul Cultural Român si Centrul Național al Cinematografiei. „Aferim!” va rula în cinematografele din Statele Unite ale Americii din 22 ianuarie 2016, fiind distribuit de Big World Pictures. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 14 ianuarie 2016, iar cea de-a 88-a gală a Academiei de film americane va avea loc pe 28 februarie 2016, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Lungmetrajul „Aferim!”, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a câştigat, la începutul anului 2015, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar și numeroase alte premii (Trofeul Orașului Lisabona și Premiul de Distribuție la IndieLisboa, Le Bayard d’Or pentru cea mai bună imagine la Namur, Premiul Publicului la Let’s CEE Viena, distincția FIPRESCI la Miskolc în Ungaria).

Lungmetrajul produs de Ada Solomon este, până în prezent, cel mai de succes film românesc al anului, înregistrând aproape 77.000 de spectatori în sălile de cinema.

„Aferim!”, de Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu.

Din distribuţia filmului fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant”.

Revista Variety a considerat, la rândul său, că „Aferim!” este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român este în continuare preocupat de „jocurile de putere şi de „umilinţele” la care oamenii se supun reciproc.

„Aferim!” este o incursiune „excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios”.”«Aferim!», înseamnă «Bravo!», continuă criticul Jay Weissberg, «un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului»”.

„Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

Număr de vizualizări :1233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro