Livia Roşca, Adrian Alui-Gheorghe, Felix Nicolau și Mitoş Micleuşanu, la ”Serile de poezie şi jazz ale Muzeului Național al Literaturii Române”

nov. 13th, 2015 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, ora 19.30, în Sala Studio a Teatrul Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei 40 – 42, sector 1), Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR) și Teatrul Odeon organizează o Seară de poezie şi jazz. Vor susţine recitaluri poeţii Livia Roşca, Adrian Alui-Gheorghe, Felix Nicolau și Mitoş Micleuşanu. Amfitrionii ”Serilor” sunt scriitorul Dan Mircea Cipariu şi muzicianul Mircea Tiberian. Iniţiatorul programului este universitarul şi criticul de teatru Ioan Cristescu, directorul MNLR. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Următoarea ediție a Serilor de poezie și jazz va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2015, ora 19.30, în Sala Studio a Teatrul Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei 40 – 42, sector 1).

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.

Livia Roşca (Lucan-Arjoca) este jurnalist, blogger Adevarul.ro, formator acreditat si autor premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania pentru volumul de debut, „Ruj pe icoane”. Are o carieră de peste 10 ani în industria comunicării. Timp de 4 ani a fost editor specializat pe domeniile sănătate şi parenting pentru publicațiile Adevarul, Adevarul Sănatate, Adevarul de Seara şi editor online pentru website-urile asociate acestor publicaţii. Din 2011 este specialist în marketing şi comunicare, iar în 2015 a initiat proiectul smARTkid, care oferă ateliere educative, creative şi recreative pentru copii şi tineri. Este antrenor de creativitate pentru atelierele smARTkid de scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism şi blogging.

Adrian ALUI GHEORGHE s-a născut la 6 iulie 1958. Este poet, prozator, eseist. A absolvit Facultatea de literatură română şi limbi clasice a Universităţii din Iaşi şi este doctor în filologie din anul 2004. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România în anul 2002 pentru volumul de poezie “Îngerul căzut” şi în anul 2015 pentru romanul “Laika”. A fost distins, de asemenea, cu premiul „Balcanica” al poeţilor din Balcani, Brăila, 2010. Este vicepreşedinte al PEN – club România din 2014. Locuieşte la Piatra Neamţ şi este director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” din judeţul Neamţ.

Cărți publicate (selectiv): „Ceremonii insidioase” (1985); „Poeme în alb – negru” (1987); „Intimitatea absenței” (1992); „Cîntece de îngropat pe cei vii” (1993); „Fratele meu, străinul” (1995); „Supraviețuitorul și alte poeme” (1997); „Complicitate” (1998);  ”Îngerul căzut” (2001); „Bătrînul și Marta”, un romanț și cîteva povestiri (2002; „Gloria milei” (2003); “Podul” (teatru, 2004); „Paznicul ploii” (2010), „Cucuta” (antologie, 2011), “Urma” (roman, 2013), “Laika” (roman, 2014)

Traduceri în limbile franceză, germană, italiană, rusă, engleză, cehă, sârbă, slovacă, maghiară, arabă, suedeză ş.a.

Mitoș Micleușanu s-a născut în 1972, în Bahcisarai  (Crimeea). A absolvit Liceul de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chisinău și Academia de Arte Vizuale ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca.

Volume publicate:

”Organismecanisme” (proză) – Editura Ziua, 2002 

”Kasa Poporului” (roman) – Polirom 2008

”Nekrotitanium” (proză) – Editura Cartier 2010, Chișinău

”Trepanoia” (proză) – Editura Art, 2011, București

”Un milion de morți” (carte obiect)  Tracus Arte 2013

„Munca” (poezie) Tracus Arte 2015

Felix Nicolau este profesor universitar la Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. În 2003 şi-a susţinut teza de doctorat pe literatură comparată şi este autorul a cinci cărţi de poezie (Kamceatka – time IS honey, 2014), a două romane (Tandru şi rece şi Pe mâna femeilor) şi a opt cărţi de interpretare literară şi teoria comunicării: Homo Imprudens (2006), Anticanonice (2009), Codul lui Eminescu (2010), Estetica inumană: de la Postmodernism la Facebook (2013), Cultural Communication: Approaches to Modernity and Postmodernity (2014), Comunicare şi creativitate. Interpretarea textului contemporan (2014) şi Take the Floor. Professional Communication Theoretically Contextualized (2014). Este membru în consiliile editoriale ale revistelor „Metaliteratură” şi „The Muse – an International Journal of Poetry”.

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al „Şcolii Superioare de Jurnalistică” din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de „Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării”. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi în Comitetul Director al USR. În 2013, a fost reales pentru un al treilea mandat preşedinte al Filialei USR Bucureşti-Poezie. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent proiectul „Maratonul de poezie, blues şi jazz”. Între 2011- 2014, de „Ziua Culturii Naţionale”, a iniţiat şi coordonat „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului”. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei „Euro Culturart”, ce deţine o galerie dedicată tinerilor artişti vizuali din Europa – „Atelier 030202” coordonată de artistul visual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este şi un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este editorul www.agentiadecarte.ro, spaţiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă. Este preşedintele „Opera Scrisă.Ro”, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său „singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura „Tracus Arte” din Bucureşti, este considerat de editorul Cosmin Perţa „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai”.

Mircea Tiberian este unul dintre cei mai cunoscuți jazzmeni români ai ultimelor decenii, pianist, utilizator şi de claviaturi electronice, compozitor şi profesor de jazz, autor de cărţi de specialitate. S-a născut la Cluj, în 1955. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Sibiu, iar în 1975 s-a mutat la Bucureşti. În 1980, a absolvit Conservatorul bucureştean. A cântat, printre alţii, alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann,Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă,Anca Parghel. Printre premiile obţinute de el se numără: Muzicianul Român al Anului (1987); Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziţie de jazz (1990, 1996, 2000); Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică (Asociaţia de Jazz Napocensis, 2001). Discografia sa cuprinde: Magic Bird, Never Ending Story, Working Underground, Alone in Heaven, Hotel of Three Beginnings, Back To My Angel, Eleven, Viaţa lumii şi Trei lumini. Acestora li se mai adaugă patru discuri împreună cu grupul ‘Interzone’, al cărui co-leader este, alături de Maurice de Martin.

Număr de vizualizări :1943


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro