Gala de Blues Jazz Kamo, ediția a XXV-a

nov. 20th, 2015 | By | Category: Postcard

În zilele de 21-22 noiembrie 2015, orele 19.00, în sala Capitol, a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, va avea loc Gala de Blues Jazz Kamo, ediția a XXV-a, cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara.Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara.

După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit, după aceea, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada, Polonia şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

Ca urmare a intenţiei directorului festivalului, Johnny Bota. De a aduce mereu cîte un artist sau grup format din artişti români din diaspora, în acest an, din Germania este invitat grupul Funcobello. Toboşarul, liderul şi fondatorul acestei formaţii este Daniel Sâpcu, fost elev la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Alături de el se află soţia sa, pianista Loredana Todor Sâpcu, absolventă, printre altele, a Facultăţii de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, Daniel Brennecke – bass și Jiri Halada – saxofon.

Un oaspete aşteptat este, pentru Gala din acest an, pianistul Api Farkas, născut în România, în prezent, cetăţean maghiar. În anii 70-80, Farkas a fost o prezenţă foarte activă pe scenele timişorene, făcând parte şi din formaţia Crepuscul, alături de Johnny Bota. Api Farkas va fi prezent acum ca lider al trioului Blue Moon, care îi mai are în componenţă pe Kovács-Simon János la ghitară bass şi pe Takács Bálint la baterie.  Cei trei muzicieni de renume internațional, excelează în redarea unor teme standard de jazz, în special din sfera muzicii latino-americane, de inspiraţie Michel Camillo.

Din Franţa va fi pe scena Galei Kamo 2015 trioul pianistului Manuel Rocheman. Câştigător al Premiului Django Reinhardt şi al altor numeroase premii şi distincţii, muzicianul francez este socotit drept unul dintre cei mai valoroşi din Europa, la ora actuală. Rocheman a mai fost oaspete al Galei de Blues Jazz acum mai bine de un deceniu. Venirea sa va fi posibilă datorită suportului oferit de Institutul Cultural Francez din oraşul nostru. Împreună cu el vor evolua contrabasistul Mathias Allamane şi toboşarul Matthieu Chazarenc.

Pentru prima oară, pe scena Galei va fi prezentă o formaţie din Polonia, anume Adam Bałdych             Imaginary Quartet.  Cei care au fost prezenţi la festivalul de jazz de la Gărâna de anul trecut au putut admira sonorităţile camerale, ingeniozitatea improvizatorică şi virtuozitatea liderului şi violonistului, Adam Bałdych, completat de excepţionala secţie ritmică: Paweł Tomaszewski – pian, Michał Barański – contrabas şi Paweł Dobrowolski – percuție.

Una dintre cele mai interesante personalităţi muzicale contemporane, pe scena jazzului funk din ţara noastră este ghitaristul Nicu Patoi, liderul grupului bucureştean Platonic Band. Patoi alcătuieşte o alchimie subtilă de intersecţii stilistice blues, rock, jazz şi funk, păstrînd esenţa calităţii muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă graniţele artificiale dintre genuri. Alături de Patoi evoluează muzicieni experimentaţi:  vocalistul şi percuţionistul Berti Barbera, basistul Adrian Ciuplea şi bateristul  Răzvan “Lapi” Lupu.

Ca în fiecare an, gazda Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rândul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran– voce, Lucian Nagy instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota bas, Lică Dolga tobe. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului.

La această ediţie, Bega Blues Band va lansa noul ei CD, denumit Brassica Soup, pe care sînt imprimate şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Santamaria.  Evenimentul va avea loc în deschiderea concertului renumitei formaţii Bega Blues Band.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2015, va fi, ca întotdeauna, bunul nostru prieten, domnul Florian„Moşu” Lungu.

Două seri de Gală dense, cu muzică variată, oferită dumneavoastră din toată inima, sâmbătă 21 noiembrie şi duminică 22 noiembrie, la orele 19.00., la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Număr de vizualizări :942


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro