Editura Hecate lansează ”Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray, la Târgul Internațional Gaudeamus

nov. 12th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, ora 11.00, în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, editura Hecate își inaugurează colecția Hecate cu ”Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray, un volum în care una dintre marile personalităţi ale gândirii critice europene vorbește despre cum să ne reorganizăm coexistența cu celălalt, în condițiile în care nu se mai poate trăi înăuntrul și prin intermediul unei singure lumi.

Într-o lume fragmentată de diferențe tot mai pregnante, de contexte tot mai variate și de orizonturi tot mai largi, încercările de găsire a unui orizont comun sunt adeseori finalizate în conflict. Editura Hecate își dorește să găsească noi moduri de relaționare a subiectivităților diferite prin lansarea volumului ”Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray.

Vă așteptăm la o discuție despre diversitate și teritorii comune cu Miruna Pantel (Centrul Filia), prof. univ. dr. Mihaela Miroiu (Facultatea de Științe Politice, S.N.S.P.A.) și lect. univ. dr. Theodora-Eliza Văcărescu (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București), în compania traducătorului ediției în limba română, Ovidiu Anemțoaicei (co-fondator Editura Hecate).

Întrebările publicului sunt încurajate și binevenite!

Fragment din prefața pentru ediția în limba română, semnată de Luce Irigaray

„Pentru a-l întâlni pe celălalt, pentru a avea un schimb cu cine locuiește într-o lume diferită de a noastră, trebuie să ne întoarcem la identitatea noastră globală în loc să ne limităm la o construcție culturală care dorește să ne surmonteze ființa vie și sensibilă. Celălalt ne obligă și să ne asumăm negativul, adică să ne dăm limite pentru a-l lăsa pe celălalt să fie în calitate de celălalt. Iar celălalt ne deschide posibilitatea uneialte epoci pentru devenirea noastră subiectivă și pentru cultura noastră. Celălalt ne introduce unei alte logici, în care sunt luate în considerare și cultivate și valorile relaționale, în special de coexistență în diferență, nu doar valorile controlului și ale competenței, cu a lor extindere-expansiune, care sunt în mod necesar acompaniate de competiții, conflictuale și războinice, între semeni. Și este necesar să ne reamintim că celălalt, în tradiția noastră, este mai întâi femeia, începând cu femeia din mamă.”

Fragment din postfața pentru ediția în limba română, semnată de Ovidiu Anemțoaicei

„Pentru Irigaray, sarcina umanităţii este de a construi o «locuinţă» comună (o «sălăşluire» comună), pornind de la dorinţa reciprocă a bărbatului şi a femeii, prin cultivarea energiei celor doi, ajungând până la constituirea de lumi comune cu un celălalt sau ceilalţi ce aparţin unor lumi diferite cu valori diferite.”

Despre Hecate

Editura Hecate, un nou hub al respectului pentru diferențe, al gândirii critice și al schimbării, și-a început activitatea în 2015 ca structură de economie socială. În prezent, planul editorial cuprinde lucrări cu profil academic, beletristică, volume SF & Fantasy și albume de fotografie. În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin titluri care se înscriu sub umbrella acelorași principii de egalitate și solidaritate.

Număr de vizualizări :1251


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro