Cultura din Republica Moldova la Mons 2015 – Capitală europeană a culturii

nov. 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 6 noiembrie 2015, la Mons, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează o serie de evenimente culturale dedicate Republicii Moldova. Filme, expoziții de pictură, proiecții de fotografie vor ilustra, în cadrul programului Mons 2015capitală culturală europeană, diversitatea patrimoniului cultural contemporan al Republicii Moldova.

Seria de evenimente, intitulată Moldavie en Folie, se deschide cu documentarul  austriac Baronul ţiganilor (2014), selecționat la Festivalul de film documentar Cronograf 2015 de la Chișinău. Filmul surprinde cu umor viața, tradițiile și problemele cotidiene ale persoanelor de etnie romă din Soroca. Proiecția are loc în prezența lui Virgiliu Mărgineanu, fondatorul Cronograf și producătorul documentarului Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vătămanu), dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de asemenea  prezentat la Mons.

„Prezența la Mons îmi dă un sentiment de plenitudine și de satisfacție: cinematografia și cultura din Republica Moldova își găsesc locul în agenda culturală europeană. Am primit cu mare bucurie invitația ICR Bruxelles de a participa la acest proiect, care validează standardele europene ale produselor artistice basarabene“ – a declarat Virgiliu Mărgineanu.

Operele a șase pictori (Veaceslav Fisticanu, Valeriu Herţa, Ghenadie Jalbă, Vladimir Palamarciuc, Igor Svernei, Tudor Zbârnea) oferă o perspectivă asupra tendințelor artistice actuale  din Republica Moldova. Tudor Zbârnea, curatorul expoziției și directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM), propune publicului prezent la vernisaj o vizită ghidată. Organizarea expoziției a fost posibilă grație sprijinului companiei Atlassib.

„Sunt încântat de provocarea de a curatoria o expoziție de pictură contemporană, care duce în afara granițelor un concept artistic deschis spre modernitate și care propune o imagine la zi a artelor vizuale din Republica Moldova. Bucuria este cu atât mai mare cu cât parteneri internaționali ne solicită pentru promovarea unor valori care depășesc registrul tradițiilor, acest clișeu identitar basarabean“ –Tudor Zbârnea.

Programul realizat de ICR Bruxelles, în parteneriat cu asociația AirBe Harmonie și spațiul de creație experimentală Maison Folie, cu sprijinul EUNIC Bruxelles, își propune să creeze punți europene pentru culturile din Parteneriatul Estic al UE, în special Republica Moldova.

Program:

Vineri, 6 noiembrie 2015

16h30 – Proiecția filmului documentar Baronul țiganilor (2014, r. Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson  v.o. subtitrat în franceză)

18h00 – Inaugurarea proiectului de fotografie virtuală Black-box Homo Urbanus Europeanus, realizat de fotograful francez Jean-Marc Caracci

18h10 – Vernisajul expoziției de pictură contemporană din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei  și vizită ghidată asigurată de curatorul și pictorul Tudor Zbârnea

19h00 – Proiecția filmului documentar Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vătămanu, v.o. subtitrat în engleză)

Loc: Maison Folie, 8 rue des Arbalestriers, Mons

Informaţii suplimentare şi cereri de interviuri – ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles


Număr de vizualizări :1297


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro