Criticii de teatru români condamnă situația de la teatrul din Brașov

nov. 11th, 2015 | By | Category: Postcard

Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – secția Română a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, un comunicat de presă prin care își exprimă opinia cu privire la situația de la teatrul din Brașov.

”Am urmărit cu îngrijorare în ultimele zile conflictul iscat la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, soldat cu demisia conducerii teatrului și proteste ale angajaților, care acuză abuzuri administrative din partea unor funcționari publici din cadrul Consiliului Local și Primăriei Brașov, sub autoritatea căreia se află instituția.

Înțelegem că deocamdată, în urma unei decizii a primarului Brașovului, mandatul managerial al dlui Claudiu Goga se va derula până la finele lunii în curs, iar atribuțiile funcționarului în cauză au fost suspendate. Totuși, după opinia noastră, acest lucru nu va rezolva situația de fond.

AICT România atrage din nou atenția asupra tendințelor abuzive în ce privește instituțiile de cultură aflate sub autoritatea administrațiilor județene și locale. Încălcarea autonomiei manageriale, prin abuz de autoritate, luarea de decizii care aduc prejudicii instituțiilor în cauză, fără o susținere legală, intimidarea echipelor de conducere par să devină cutume din ce în ce mai larg răspândite.

Trebuie înțeles foarte clar că demnitarii sau funcționarii din administrația locală nu sunt nici „șefi” și nici „finanțatori” ai instituțiilor culturale, ci doar niște administratori ai intereselor comunității. Bugetul pe care ei îl alocă sau gestionează nu poate face obiectul negocierilor și nu justifică crize de autoritate. Autonomia instituțiilor culturale trebuie respectată conform legii, așa cum orice decizie luată la nivelul autorității locale trebuie justificată legal.

E simptomatic și cu atât mai trist că acest conflict apare într-o conjunctură în care România cere schimbarea, renunțarea la practici de tipul celor de la Brașov.

Ca asociație ce reunește numeroși experți teatrali independenți, AICT România va monitoriza și amenda ingerințele administrative și politice în domeniul teatral. Ne exprimăm solidaritatea cu colegii de la Teatrul „Sică Alexandrescu” și cerem Primarului George Scripcaru să respecte principiile autonomiei manageriale și legalitatea deciziilor luate în acest caz.”

Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – secția Română

Sursa foto: yorick.ro

Număr de vizualizări :1124


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro