Biroul fondatorului și primului director al BNR, scos la licitație

nov. 12th, 2015 | By | Category: Postcard

Biroul fondatorului Băncii Naționale a României, Eugeniu Carada, este scos la licitație. Alături de prietenii lui apropiați,  I.C. Brătianu și C.A. Rosetti, Carada pune bazele viitorului Partid Național Liberal și se ocupă de tot ce însemnă începuturile Băncii Naționale, de la legea de funcționare, până la construcția clădirii și fabricarea primelor bancnote. În iulie 1880, Carada se întoarce de la Paris cu banii României: 900.000 de bilete de 20 de lei, 300.000 de bilete de 100 de lei şi 25.000 de bilete de 1.000 de lei. El este și cel care a ales culoarea albastră a banilor, efigia împăratului Traian şi personificarea României ca mamă în mijlocul fiilor ei. Biroul cu fotoliu tip Dantesca este realizat în manieră Napoleon III și este bogat decorat cu gravuri în os. Valoare estimativă este cuprinsă între 20.000 și 30.000 euro.

Cel mai vechi lot al Licitației de Mobilier de Epocă este o masă de toaletă, decorată în stil Louis XV, din a doua jumătate a secolului XVIII, așadar din vremea lui Dimitrie Cantemir. Masa se află în condiții foarte bune de restaurare și conține trei spații secrete, lateralele ascunzând casete pentru bijuterii, iar compartimentul central o oglindă. Piesa este ștampilată „Chevallier”, semn că este probabil realizată de cunoscuta familie de tâmplari cu același nume, recunoscuți în Franța secolului XVIII. Charles sau Jean-Mathieu Chevallier erau consacrați pentru clientela prețioasă, aristocratică, primul fiind numit chiar “tâmplar al casei regale” la mijlocul secolului XVIII. Estimarea este de 800 – 1.200 euro.

Licitația conține două piese din colecția industriaşului miliardar Iliescu-Brânceni, unul dintre fondatorii Comitetului Olimpic Român, un Cabinet pentru arme de colecție (estimare: 800 – 1.500 euro) și un Monumental birou din lemn de acaju, decorat în manieră Biedermeier, începutul sec. XX (estimare: 1.000 – 2.000 euro). Ambele loturi sunt însoțite de câte o acuarelă ce descrie interiorul casei Brânceni din strada Cometei (actuala Căderea Bastiliei).

O altă piesă de rezistență este perechea de jilțuri domnești, în stil neo-Românesc (estimare: 2.000 – 3.500 euro). Concepute la sfârșitul secolului XIX, se spune că aceste jilțuri ar fi fost create special pentru perechea regală română, Carol I și Elisabeta.

Expoziția poate fi vizitată până miercuri, 18 noiembrie, la Artmark, iar Licitația de Mobilier de Epocă are loc joi, 19 noiembrie 2015, la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.

Număr de vizualizări :982


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro