spot_img

“Royal Fantasies” – Consort Music For Three Viols

Joi, 19 noiembrie 2015, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este susținut în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

Soma Salat-Zakariás (viola da gamba sopran), Mathilde Gomas (viola da gamba tenor) și Leonardo Bortolotto (viola da gamba bas) ne propun, la Cotroceni, ”Fanteziile regale”.

Ansamblul The Little Light Consort a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta diversele repertorii dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Mathilde Gomas, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe parcursul studiilor în cadrul „Schola Cantorum Basiliensis” (Basel).

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba (consortul de viole da gamba).

Membrii ansamblului The Little Light Consort lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba.

Perfecționarea calităților lor interpretative s-a realizat în timp, în special pe parcursul studiilor din Basel dar și pe parcursul unor prestigioase masterclass-uri desfășurate sub îndrumarea profesorilor Anthony Rooley, Dominique Vellard, Evelyn Tubb, Paolo Pandolfo, Randall Cook sau Rebeka Rusò.

De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte în cadrul diverselor manifestări de profil din Elveția, Germania, Franța, Ungaria.

Consortul de viole ocupă un loc important în interpretarea instrumentală. Acestei formaţii i s-au dedicat numeroase pagini de literatură muzicală de către compozitorii englezi, în mod special. Consortul de viole era o formaţie foarte la modă în cadrul curţilor regale europene şi în elevatele cercuri intelectuale ale vremii. A interpreta muzică în cadrul unui consort de viola da gamba constituia un semn de distincţie iar cei care aveau un consort de viola da gamba erau consideraţi persoane cu influenţă.

„Consortul de viole” este originar din Anglia şi este reprezentativ pentru cultura muzicală a acestei ţări fiind una dintre formaţiile muzicale cel mai frecvent utilizate. Consortul de viole a fost totuşi foarte răspândit şi în alte regiuni ale continentului european, bucurându-se de aprecierea a foarte muţi dintre „admiratorii” instrumentului în sine sau angrenat în acest tip de formulă. A cânta într-un „consort de viole” însemna pe lângă o mare plăcere şi o modalitate extrem de agreabilă de a-şi petrece timpul împreună şi socializa. Având în vedere faptul că termenul „consort” înseamnă „a acompania” în limba engleză, consortul de viole se poate asocia cu acompanierea unor linii vocale solistice. Aceasta era într-adevăr o practică frecvent utilizată în practica muzicală a acelei perioade.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti are loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015 şi cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se desfăşoară la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Această ediție jubiliară a Festivalului de Muzică Veche București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În program:

Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia III

Thomas Lupo (1605-1669) – Pavan

John Jenkins (1592-1678) – Ayre – Courante – Saraband

John Coprario (ca.1570-1626) – Fantasia X

Vincenzo Ruffo (ca.1508-1587) – El Perfidioso – La Gamba

Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia II

Thomas Tomkins (1527-1656) – In Nomine

Eustache Du Caurroy (1549-1609) – Quatriesme Fantasie sur Conditor Alme Syderum

Alexander Agricola (ca.1445–1506) – Tandernaken

Thomas Lupo (1605-1669) – Fantasia I

Henry Purcell (1659-1695) – Fantasia II

John Baldwin (ca.1560-1615) – A Browning

Interpretează:

The Little Light Consort (Elveția):

Soma Salat-Zakariás – viola da gamba sopran

Mathilde Gomas – viola da gamba tenor

Leonardo Bortolotto – viola da gamba bas

Organizator: Antiqva. Co-organizator– Medieval Praxis. Co-producator: TVR 2.

Parteneri: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, ARCUB (Programul „Ești București”), Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Polonez București, Institutul Francez, Institutul Balassi, Societatea Muzicală, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Brigada de Voluntari.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu XO, Dacia.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, RFI, Observator Cultural, Nine O’Clock, Romania-Insider.com, CityCompass.ro, CalendarEvenimente.ro, ArtOut.ro, Men’s Health, Marie Claire, Cosmopolitan, Beau Monde, Casa Lux, Ziarul Metropolis, Business Review, Zile și nopți, Veioza Arte.

Detalii:

www.earlymusic.ro

www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti

www.facebook.com/events/788893697887102/ (pagina evenimentului)

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508