Pianista Alina Azario: „Fără repertoriul cameral, muzica clasică nu ar mai fi ceea ce este ea cu adevărat”

oct. 19th, 2015 | By | Category: Postcard

La finalul săptămânii trecute, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc conferinţa de presă prilejuită de lansarea la Bucureşti a celei de a două ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil. La eveniment au luat parte: actriţa Maia Morgenstern, Sandra Pralong – consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Românii din Afara Graniţelor, Marius Constantinescu – jurnalist şi realizator de televiziune şi pianista Alina Azario – director artistic al Festivalului. Amfitrion Oana Boca Stănescu – manager cultural, coordonator Comunicare.

„Mă înclin în faţa tinerei pianiste Alinei Azario. Gesturi precum este acesta, de repunere în actualitate a valorilor româneşti, sunt proiecte pe care alegem să le sprijinim din toată inima: numele Clarei Haskil face parte dintr-o galerie de români pe care avem nevoie să ni-i recunoaştem într-un AND naţional”, a declarat Sandra Pralong, într-o încercare de a aşeza iniţiativa pianistei Alina Azario în contextul general al proiectelor lansate de tinerii români care au cunoscut succesul în afara graniţelor României.

Actriţa Maia Morgenstern, cea care va închide ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Clara Haskil cu o lectură publică, moment susţinut muzical de pianista Alina Azario, şi-a mărturisit emoţiile legate de implicarea în acest proiect: „Doresc să mulţumesc întâmplării, şansei care m-au adus în această conjunctură. Mă simt realmente bântuită de mari emoţii!”.

„Într-o Românie care, din doi în doi ani, e dominată demiurgic de Festivalul Internaţional George Enescu, iată că Festivalul Clara Haskil creşte frumos, reuşind un lucru minunat: să pună în lumină creaţia camerală, un gen care, din păcate, nu e atât de prizat pe cât ar merita în România! Graţie Alinei Azario, care e sufletul, inventatorul şi motorul acestui festival, Sibiul încearcă să schimbe acest dat, reuşind să pună în valoare «micuţa Cenuşăreasă» care e muzica de cameră. În plus, datorită acestui Festival, reuşim să ne amintim anual de remarcabila Clara Haskil”, a subliniat Marius Constantinescu, realizator de televiziune.

„Participarea la un concert de muzică de cameră sau la un recital pot fi exerciţii solicitante pentru public, însă eu le apreciez ca fiind provocări esenţiale – fără repertoriul cameral, muzica clasică nu ar mai fi ceea ce este ea cu adevărat. Nu mi-aş putea imagina creaţia lui Beethoven fără ultimele sonate de pian sau cvartete! La ediţia din acest an a Festivalului Clara Haskil, nădăjduiesc că publicul va (re)descoperi parte din aceste creaţii. Avem nevoie să ne confruntăm cu aceste capodopere!”, a mărturisit pianista Alina Azario, iniţiatoarea Festivalului Clara Haskil.

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică „Clara Haskil” va avea loc în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internaţională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.

Una dintre suprizele celei de a II-a ediţii ale Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţă dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care îşi propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artişti de talie internaţională, în ciuda diferenţei de vârstă.

În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sunt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.

Festivalul a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario.

Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua www.bilet.ro şi la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 şi 16.00. Informaţii la tel.: 0735.566.486.

FICH este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Număr de vizualizări :960


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro