Lansarea volumului „Dracul și mumia” de Stelian Tănase

oct. 16th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 23 octombrie 2015, de la ora 19.00, în Librăria Cărtureşti Verona (la Ceainărie), Editura Trei vă invită la evenimentul de lansare a cărţii ”Dracul şi Mumia” de Stelian Tănase. Alături de autor se vor afla: Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat şi Andreea Răsuceanu.

„Lenin a dispărut din Piaţa Roşie într-o noapte ploioasă de aprilie 1953. Dracul a deschis sarcofagul şi l-a tras de picioare…”

Aşa începe această pasionantă poveste relatată de patru beţivi şi plasată de autor în timpul Războiului Rece. Scena pe care se desfăşoară palpitanta acţiune este Europa — Moscova, Berlin, Paris, Viena, Praga.

Este un policier clasic şi un roman de aventuri scris după toate regulile, dar mai ales un roman oniric, o parodie macabră şi adesea cinică. Este o pastişă scrisă cu o rară strălucire a stilului. Stelian Tănase este un continuator al lui Gogol şi Bulgakov, dar nu mai puţin al lui Celine şi Borges. Imaginaţia sa lucrează în aceste pagini la turaţie maximă pentru a oferi cititorului unul dintre cele mai surprinzătoare romane din literatura contemporană. Este dincolo de orice comedie neagră, un imens hohot de râs pe seama „uitatului secol XX“.

Sarcasmul autorului nu se opreşte în faţa niciunei statui sau prejudecăţi. O mitologie întreagă (Kafka, Lenin, Brecht, Freud, Tzara etc.) este demontată cu precizie de ceasornicar. Ce este ”Dracul şi mumia”?! Un roman care nu te lasă să dormi…

Născut la 17 februarie 1952, în Bucureşti, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. în 1977 a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti.

Profesor universitar dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Stelian Tănase a fost o figură marcantă a societăţii civile româneşti în primii ani postdecembrişti, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), redactor şef al „Revistei 22”, fondator (alături de Dan Pavel) al primei reviste de ştiinţe politice din perioada postcomunistă, „Sfera Politicii”. A fost vicepreşedinte al PAC, 1991, deputat în Parlamentul României din partea Convenţiei Democratice (1992-1996), preşedinte al Societăţii Române de Televiziune (2013-2015).

De acelaşi autor, la Editura Trei, au mai apărut: ”Moartea unui dansator de tango” (2011), ”Skepsis” (2012) şi ”Maestro” (2014).

Număr de vizualizări :1140


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro