spot_img

Dimitrie Budiaci – Solo show “Totems” & Florian Silișteanu – Poetry Recital “Seraphim – Bird’s Exchange”

Vineri, 6 noiembrie 2015, de la ora 19.00, ICR New York, consecvent strategiei de promovare a tinerilor artiști și a artelor vizuale contemporane emergente din România, prezintă expoziția personală a pictorului Dimitrie Budiaci, intitulată ”Totemuri”. Sub semnul interferenței artelor, al poeziei ca pictură și al picturii poeziei, expoziția este concepută în tandem cu recitalul scriitorului și poetului româno-american Florian Silișteanu (pseudonimul literar al lui Florian Stoian), ”Serafim – schimbul de pasăre”.

Dimitrie Budiaci (n. 1993, București) a absolvit Liceul „C.A.Rosetti”, specialitatea biologie (2012) și este recent licențiat al Universității Naţionale de Arte din Bucureşti, secția pictură (2015), unde l-a avut coordonator pe conf. univ. dr. Cezar Atodiresei. În 2012 a avut prima expoziție personală la Galeria Scit ART din Bucureşti. Până în prezent, a participat la mai multe expoziții de grup, între care: “UNArte”, Centrul Artelor Vizuale, București (2015); „Unarte 150”, Sala Dalles, Bucureşti (2014); “Punct.”, Go Art Projects, Pitești (2015), precum şi la proiecte interactive, din zona performance-ului, precum „Beatum Flux”, la Festivalul urban “Street Delivery”, Bucureşti (2014). Lucrările tânărului artist au fost deja prezentate publicului american, în format electronic, în cadrul evenimentelor organizate la standul României de la BookExpo America 2015. „Desenele sale amintesc de lumea viselor, o lume în care rigiditatea gândirii se estompează, iar aceasta devine haotică, o lume în care orice e posibil. Un tânăr de care vom mai auzi” (Liviu Tudor Samuilă, critic de artă).

Florian Silișteanu (n. 1962, Siliștea, jud. Argeș) este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2007, și al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (Bruxelles). A publicat până în prezent un mare număr de cărți de poezie originală, care-l plasează ca o voce singulară în rândul confraților săi contemporani, cartea „Serafim – schimbul de pasăre” (Reflection Publishing, California, 2014) fiind un exemplu în acest sens. A scris, de asemenea, peste 3000 de articole pentru diferite ziare și reviste. Printre cărțile sale publicate se numără: „Cearta cu umbra – Poezie”, „Meseria de martor – De la mineriadă pe frontul din Iugoslavia”, „Nunta de semne – Poezie” (cu o prefață de Adam Puslojic), „Fratele meu, Dumnezeu – Poeme de dragoste”, „Pământ nicăieri”, pentru care i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Pitești, în 2008. Alte poezii de-ale sale au fost publicate în diferite antologii, precum „Antologia Orient-Occident 2000”, „Virtualia”, „Ultima generație”, „Dicționarul bibliografic al scriitorilor si folcloriștilor din județul Argeș” și antologia Festivalului Internațional „Nopțile de poezie de la Curtea de Argeș”. În 2004 i s-a acordat Premiul Societății Sârbo-Române. A fost și corespondent special al cotidianului „Curierul Zilei” din Pitești, până în 2013, și are în prezent propria rubrică, intitulată „Din cana cu păsări”, în revista culturală „Argeș” din Pitești. În orașul Sacramento din California, unde este actualmernte stabilit, deține postul de radio online www.radioteiubesc.com. Cuvântul său către cititori este: „În restul timpului pe care voi îl măsurați cu atâta vrednicie, eu sunt un om liber”.

Evenimentul aduce astfel față în față, pentru prima dată, doi artiști – un pictor și un poet – care nu s-au cunoscut niciodată, dar ale căror creații prezintă subtile afinități și punți ideatice. În acest sens, evenimentul va include o dimensiune de „happening”: în timpul recitalului poetului, pictorul va face schițe rapide, inspirate de versurile ascultate, iar poetul va crea un poem, sugerat de lucrările pictorului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508