Conferința ”Apropo Marcel Proust”, la Timișoara

oct. 21st, 2015 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 28 octombrie 2015, ora 18.30, Institutul Francez din Timișoara vă invită la conferința ”Apropo Marcel Proust”. Invitați: Michael Sostarich și Reiner Speck (Germania). Moderator: Marcel Tolcea, scriitor și jurnalist.

Literatura franceză și Parisul au exercitat o puternică forţă de atracţie asupra artiștilor români.  O poveste mai puţin cunoscută este cea a legăturilor create între Marcel Proust și România. Această poveste excepţională este prezentată de profesorul Michael Sostarich, cel care a scris despre cum a fost primit în România romanul « În căutarea timpului pierdut » și despre relaţia dintre Marcel Proust și familia Bibescu și cei doi fii, Antoine și Emanuel.

Reiner Speck este unul dintre cei mai mari colecţionari de manuscrise ale lui Marcel Proust și de documente despre « În căutarea timpului pierdut ». Acesta va prezenta, în calitatea sa de Președinte, activitatea Societăţii Marcel Proust. Conferinţa profesorului Michael Sostarich va fi rostită în limba română, iar cea a profesorului Reiner Speck în limba germană cu traducere  în limba franceză.

Reiner Speck

Născut în 1941 la Köln. Medic. Colecționează manuscrise ale scriitorilor, în special ale lui Petrarca și Marcel Proust. Înființează societatea literară Marcel Proust în 1982. Deschide în 2012 biblioteca Reiner Speck unde se găsesc lucrări ale lui Petrarca și Marcel Proust. Organizează în fiecare an colocvii, conferințe și expoziții cu scopul de a face cunoscute mai bine lucrările lui Proust și Petrarca.

Michael Sostarich

Născut în 1941 la Timișoara. Studiază fizica, devine asistent la Facultatea de Fizică, Universitatea din București. În 1976 pleacă în Republica Federală Germania pentru a fi profesor la Universitatea din Ruhr, Bochum. Membru al Universității franco-germane. Membru al Marcel-Proust-Gesellschaft din 1993, conferințe și publicații.

Număr de vizualizări :971


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro