Andreea Răsuceanu și Cezar Gheorghe, la prima ediție ”Scriitori la Romană”

oct. 6th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 6 octombrie 2015, ora 19.00, la Librăria Diverta Romană (Piața Romană, nr. 5), va avea loc prima ediție a Clubului de dezbateri ”Scriitori la Romană”. Invitați:  Andreea Răsuceanu și Cezar Gheorghe. Moderator: Emanuela Ignățoiu-Sora.

Despre cărți se discută la mare, în tren, în cafenele, într-o zi de duminică, în care ploaia se aude pe acoperiș. De două ori pe lună, Diverta Romană vă propune să discutăm despre literatură împreună cu scriitori, critici literari, jurnaliști. Vom dezbate despre cărți și autori care au schimbat literatura și -de ce nu? – lumea. Începem prima ediție cu o discuție despre Ezra Pound, unul dintre cei mai fascinanți și mai influenți poeți ai secolului XX:  poet modernist, a creat și promovat imagismul- un curent literar inspirat de poezia clasică din Japonia și din China, l-a susținut pe Mussolini, deși era un pacifist, și a stat închis într-o cușcă, imediat după al doilea război mondial.

În 2015 a fost publicată, pentru prima dată în limba romȃnă, o traducere a poemelor scrise de Pound între 1908 și 1920. Despre această traducere, precum și despre poezia și receptarea poeziei lui Pound, vor vorbi: Andreea Răsuceanu și Cezar Gheorghe. Moderator: Emanuela Ignățoiu-Sora.

ANDREEA RĂSUCEANU este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea ”Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate” (2009). A publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în reviste precum: Viaţa Românească,România literară, Observator cultural, Bucureştiul Cultural, Idei în dialog, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză şi prefeţe. Prima ei carte, ”Cele două Mântulese” (Editura Vremea, 2009), este o incursiune în istoria străzii Mântuleasa, bazată pe documente de epocă, în încercarea de a descoperi sursele mitologiei bucureştene valorificate în ficţiune de Mircea Eliade. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. În 2013 a publicat ”Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară” (Ed. Humanitas).

CEZAR GHEORGHE este critic literar, eseist şi critic de film; este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, 2012). Din 2008, este membru al redacţiei revistei Observator cultural, unde coordonează paginile dedicate filmului şi scrie eseuri despre literatură şi critică de film. În 2014 a publicat la editura Cartea românească volumul de eseuri ”Gândirea-cinema”. Este prezent în volumul ”Trupul şi litera. Explorări critice în biografia şi opera lui Gheorghe Crăciun” (coordonatori: Andrei Bodiu şi Georgeta Moarcăs, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2012).

Sub denumirea, “Scriitori la Romană”, Diverta Romană propune întâlniri bilunare, în care să se discute despre literatură. Discuțiile vor fi tematice  și vor fi moderate de  Emanuela Ignățoiu-Sora,  în compania unor invitați de marcă, din diverse domenii de interes.

Număr de vizualizări :968


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro