”Via, vinul şi beţia la români ”, o nouă conferinţă la Palatul Suţu

oct. 28th, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 29 octombrie 2015, ora 19:00, la Palatul Suţu, va avea loc conferința ”Via, vinul şi beţia la români ”, susținută Narcisa Știucă.

Originea divină a viţei-de-vie face ca, în toată lumea creştină, vinul să se plaseze pe un loc privilegiat în alimentaţia majorităţii popoarelor. La români acest loc este consolidat pe de o parte, de prezenţa vinului în toate momentele ritual-ceremoniale esenţiale, iar pe de alta, de credinţe, legende şi colinde care dezvoltă teme şi motive apocrife.

În schimb, conform aceloraşi tradiţii orale, inventarea băuturilor distilate este atribuită diavolului întrucât alterează fiinţa umană.

Cu toate acestea nu consumul băuturilor ci excesul sunt condamnabile şi sancţionate, de aceea exemplele pe care le analizăm au implicaţii morale şi etice chiar dacă oscilează între discursul grav, solemn şi cel comic sau satiric.

Narcisa Știucă este conferențiar la Departamentul de Studii culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, autoare a unor lucrări dedicate sărbătorilor și riturilor de trecere, precum și de istorie orală, toate bazate pe cercetări realizate în zone cu vocație de conservare a tradițiilor sau în ținuturi multietnice și multiconfesionale.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Număr de vizualizări :1107


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro