“Dinastia” Pillat prezentată la Columbia University și la ICR New York

oct. 29th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 30 octombrie 2015, la Columbia University și luni, 2 noiembrie 2015, în Sala Auditorium a ICR New York, se va desfășura proiectul „Dinastia” Pillat.

În 2015, se împlinesc 70 de ani de la sfârșitul lui Ion Pillat. Prin acest proiect, ICR New York va prezenta toată familia Pillat, care creează impresia, prin atâția ascendenți și descendenți, imaginea unei adevărate „dinastii” creatoare: Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat.

Invitați în acest proiect sunt profesorul universitar Virgil Nemoianu (The Catholic University of America, Washington, DC) și Alexandru Munteanu (producătorul emisiunii „Rezistenţa prin cultură”, TVR).

Profesorul Virgil Nemoianu va susține două conferințe în care va vorbi despre traducerile din poezia americană și engleză. Profesorul Virgil Nemoianu a scris studii importante despre Ion Pillat, Maria-Pillat Brateș, Dinu Pillat și Cornelia Pillat, Monica Pillat, fiind un apropiat al familiei, și a reeditat volumul „Portrete lirice”.

Jurnalistul Alexandru Munteanu va prezenta trei filme documentare despre familia Pillat: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună” (film despre domiciliul forțat al Mariei Pillat-Brateș) – toate acestea prezentate în emisiunea „Rezistenţa prin cultură” de la TVR.

La evenimentul de la Columbia University, care va avea o mare amploare, vor participa, pe lângă profesorul Mona Momescu (lector la Catedra „Nicolae Iorga“), profesorul Alan Timberlake și profesori de la catedrele de literatură comparată, de limbi romanice, de limbă și literatură americană, de arte vizuale.

Simpozionul de la Columbia University va debuta cu o prezentare a scriitorului Ion Pillat în ipostaza de poet, eseist și traducător excepțional din poezia lumii.

La acest simpozion, scriitoarea Doina Uricariu se va referi la toți membrii familiei Pillat. Doina Uricariu este editoarea care a publicat ediția definitivă a operelor Ion Pillat, la Editura Eminescu, cât și a cărții de memorialistică  „Cornelia Pillat: Ofrande” („Eterna întoarcere”), ediția a II-a. Doina Uricariu a publicat și cărțile Monicăi Pillat, „Dorul de Rai” și „Povești din lumea jumătăților de zâmbet”, ambele apărute la Grupul de edituri Universalia.

De asemenea, Doina Uricariu a publicat, tot la Universalia, albumul Mariei Pillat-Brateș, intitulat „Pictura și reverie” / „Paintings and Reverie”, dedicat creației vizuale (acuarele, pictură și desen) a artistei. Și acest album va fi prezentat de scriitoarea Doina Uricariu la ambele evenimente de la New York.

La acest eveniment, se va vorbi și despre participarea Mariei Pillat-Brateș la International Water Colour Exhibition, din anul 1929, de la Chicago. Cele două acuarele alese și expuse pentru acel eveniment (Țăranul bătrân și Portretul poetului Vasile Voiculescu) au fost incluse în catalogul evenimentului și, apoi, într-o serie de expoziții în circuit, în marile muzee din SUA de la vremea respectivă.

Pe toată durata simpozionului de la Columbia University, vor fi prezentate shide-show-uri cu imagini din arhiva Ion Pillat și fragmente din filmele aduse de Alexandru Munteanu: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună”, toate fiind titrate în engleză.

Evenimentul care va avea loc la ICR New York va debuta cu prezentarea filmelor enumerate mai sus. Cu acest prilej, se va deschide o expoziție de carte, care va cuprinde toate volumele semnate de Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat, cărți care se află în Biblioteca ICRNY.

La evenimentul de la ICR New York, vor vorbi profesorul Virgil Nemoianu (The Catholic University of America, Washington, DC), realizatorul de televiziune Alexandru Munteanu și scriitoarea Doina Uricariu.

Număr de vizualizări :988


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro