spot_img

“Dinastia” Pillat prezentată la Columbia University și la ICR New York

Vineri, 30 octombrie 2015, la Columbia University și luni, 2 noiembrie 2015, în Sala Auditorium a ICR New York, se va desfășura proiectul „Dinastia” Pillat.

În 2015, se împlinesc 70 de ani de la sfârșitul lui Ion Pillat. Prin acest proiect, ICR New York va prezenta toată familia Pillat, care creează impresia, prin atâția ascendenți și descendenți, imaginea unei adevărate „dinastii” creatoare: Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat.

Invitați în acest proiect sunt profesorul universitar Virgil Nemoianu (The Catholic University of America, Washington, DC) și Alexandru Munteanu (producătorul emisiunii „Rezistenţa prin cultură”, TVR).

Profesorul Virgil Nemoianu va susține două conferințe în care va vorbi despre traducerile din poezia americană și engleză. Profesorul Virgil Nemoianu a scris studii importante despre Ion Pillat, Maria-Pillat Brateș, Dinu Pillat și Cornelia Pillat, Monica Pillat, fiind un apropiat al familiei, și a reeditat volumul „Portrete lirice”.

Jurnalistul Alexandru Munteanu va prezenta trei filme documentare despre familia Pillat: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună” (film despre domiciliul forțat al Mariei Pillat-Brateș) – toate acestea prezentate în emisiunea „Rezistenţa prin cultură” de la TVR.

La evenimentul de la Columbia University, care va avea o mare amploare, vor participa, pe lângă profesorul Mona Momescu (lector la Catedra „Nicolae Iorga“), profesorul Alan Timberlake și profesori de la catedrele de literatură comparată, de limbi romanice, de limbă și literatură americană, de arte vizuale.

Simpozionul de la Columbia University va debuta cu o prezentare a scriitorului Ion Pillat în ipostaza de poet, eseist și traducător excepțional din poezia lumii.

La acest simpozion, scriitoarea Doina Uricariu se va referi la toți membrii familiei Pillat. Doina Uricariu este editoarea care a publicat ediția definitivă a operelor Ion Pillat, la Editura Eminescu, cât și a cărții de memorialistică  „Cornelia Pillat: Ofrande” („Eterna întoarcere”), ediția a II-a. Doina Uricariu a publicat și cărțile Monicăi Pillat, „Dorul de Rai” și „Povești din lumea jumătăților de zâmbet”, ambele apărute la Grupul de edituri Universalia.

De asemenea, Doina Uricariu a publicat, tot la Universalia, albumul Mariei Pillat-Brateș, intitulat „Pictura și reverie” / „Paintings and Reverie”, dedicat creației vizuale (acuarele, pictură și desen) a artistei. Și acest album va fi prezentat de scriitoarea Doina Uricariu la ambele evenimente de la New York.

La acest eveniment, se va vorbi și despre participarea Mariei Pillat-Brateș la International Water Colour Exhibition, din anul 1929, de la Chicago. Cele două acuarele alese și expuse pentru acel eveniment (Țăranul bătrân și Portretul poetului Vasile Voiculescu) au fost incluse în catalogul evenimentului și, apoi, într-o serie de expoziții în circuit, în marile muzee din SUA de la vremea respectivă.

Pe toată durata simpozionului de la Columbia University, vor fi prezentate shide-show-uri cu imagini din arhiva Ion Pillat și fragmente din filmele aduse de Alexandru Munteanu: „Cornelia Pillat. Portret de familie”, „Procesul ceasului de apoi”, „Când vom fi din nou împreună”, toate fiind titrate în engleză.

Evenimentul care va avea loc la ICR New York va debuta cu prezentarea filmelor enumerate mai sus. Cu acest prilej, se va deschide o expoziție de carte, care va cuprinde toate volumele semnate de Ion Pillat, Maria Pillat-Brateș, Dinu Pillat, Cornelia Pillat, Monica Pillat, cărți care se află în Biblioteca ICRNY.

La evenimentul de la ICR New York, vor vorbi profesorul Virgil Nemoianu (The Catholic University of America, Washington, DC), realizatorul de televiziune Alexandru Munteanu și scriitoarea Doina Uricariu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508