spot_img

Yigru Zeltil, la a șaptea ediție a Clubului de lectură Open Art

Miercuri, 2 septembrie 2015, de la ora 19.00, la Librăria Open Art din București (str. Pitar Moș nr. 12, intrarea din str. Arthur Verona), va avea loc a șaptea ediție a Clubului de lectură Open Art. Invitat: Yigru Zeltil. Moderator: Cristian Fulaș. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

”Voi citi nu din volumul de scrieri conceptuale care va apărea anul acesta („poate conține urme de nuci”), ci dintr-un ciclu mai nou, „uleiuri volatile”, care poate că va plăcea și celor care au crezut că „minimalele” sunt un pic prea minimale…”- Yigru Zeltil

Clubul de lectură se va ține în fiecare miercuri, iar invitații vor fi aleși din rândul poeților, prozatorilor și muzicienilor

Yigru Zeltil s-a născut la 11 aprilie 1992.

Volume tipărite:”Cacao”, Editura Tracus Arte, București, 2012- copertă de Mugur Grosu, (Premiul USR filiala Dobrogea pentru debut – poezie, 2012). Apariție, cu textul în proză ”Porțelan cu elan”, în antologia: ”Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală”, Editura Herg Benet, București, 2011 (Ursenco, Igor: coord.). Apariție cu un colaj într-un volum de Adrian Grauenfels, „”Castelul lui Yanle”” (publicat în Israel).

Apariții în reviste: (debut simultan în ”Tomis” și ”Agora”, tipărite în aceeași săptămână)
*”Tomis”, XLV, nr. 484, iulie 2010 (la rubrica ”Debut Tomis”, cu poemele „Monografia ciocolatei roz”, „Horia Bottea – Panorama ornithotextului” şi „E•mi•nes•tea” și o introducere nesemnată, care îi aparține lui Dan Mihuț)
*”Agora”, X, nr. 40, iulie 2010 („”Anotimpul neanticipat”, ”Eminestea” și „o linguriță deasupra mării lingurice”; greșeli care aparțin redactorilor: poemele sunt semnate Florin Ionescu în loc de Yigru Zeltil, elev al colegiului Mihai Eminescu”- am studiat la Călinescu, nu la Eminescu)
*”Tomis”, anul XLV, nr. 487, octombrie 2010 (cu eseul ”Și uite-așa mileniile trec, avangardele rămân”)
*”Tomis”, anul XLV, nr. 488, noiembrie 2010 (cu o recenzie a volumului ”DADA EST” de Tom Sandqvist)
*”Tomis”, anul XLV, nr. 489, decembrie 2010 (cu eseul cvasipolemic ”Topârceanu, cel mai mare avangardist român”)
*”Ex Ponto”, nr. 4(29), anul VIII, octombrie-decembrie 2010 (cu poemele ”Rocă barocă sau Stampă negustorească”, ”Ciment cu lapte”, „”Căsătoria culorilor”, „”Albastru de Curaçao și„prefață albastră””și „”Facultatea de Pustnici”)
*Ex Ponto, nr. 4(33), anul IX, octombrie-decembrie 2011, (cu poemele „”Floreal”, „”Cabrazii”, „”Sobriquet”, „”Ironie cosmică”, „”Viață de mineral,(ascund sub pat)”, „”Pledoarie sentimentală”, ”Racordarea la rețeaua de lapte și miere”, ”Tobă de meduză”” și ”Întoarcerea la Vulcanii cu Lapte”)
*”Ex Ponto”, nr. 3(36), anul X, iulie-septembrie 2012 (cu poemele ”Golful ascuns”, ”Cum vă place”, „”Romanța hologramelor”, „„În altă parte făceam lucrul pe care îl gândeam”, „„Palatul de zahăr” și „Ceainăria”)
*”Poesis Internațional”, nr. 12 (cu ”Mofturi și semne, monșer!”, o recenzie la volumul ”Aer în iarbă” al lui Mihai Vieru)
* (un interviu cu Y.Z. realizat de Adrian Grauenfels în ”Caietele Tristan Tzara”)
*mai multe apariții în revista liceului G. Călinescu, „”În obiectiv”, unde a făcut parte dintre redactorii primelor numere; printre altele, au apărut în revistă ”Porțelan cu elan”” (în foileton), câteva poeme (de pildă, ”Oranjada lui Mallarmé”, reluat în placheta ”Cacao””), câteva cronici (Doina Ruști, Șerban Foarță) și articole la rubrica ”Personalități dobrogene”.
*mai multe apariții în revistele on-line ”EgoPHobia”, ”Faleze de piatră” (unde a fost redactor timp de câteva luni), ”padăză”, ș.a. ( interviuri și colaje cu Adrian Grauenfels).

Premii:
Premiul revistei ”Ex Ponto” pentru debut (pe anul 2010), USR filiala Dobrogea
Premiul ”USR filiala Dobrogea pentru debut – poezie” (2012).

Mai multe volume publicate pe Internet (”Surfing pe Marea Moartă”, 2008; ”Naxy Ipofren”, 2009; ”Papayamiento, 2009-2010”; romanul ”A treia cădere a Constantinopolului”, 2012 etc.) și rămase în manuscris (”Praline alese. 2007-2010”; versuri, 2010, ”țeaiul vierde, țeaiul roz”” etc.).
Co-organizator al evenimentului cultural ”Căldură””(în Constanța).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508