Președintele Secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române se opune îngropării băilor turcești din Piața Libertății

sept. 16th, 2015 | By | Category: Postcard

Personalități academice și culturale din toată țara, dar și din străinătate, istorici și arheologi iluștri, experți în conservarea patrimoniului și directori de muzee susțin protestul timișorenilor care se opun deciziei de îngropare a băilor otomane din Piața Libertății, semnând petiția lansată în acest sens.

Printre cei 690 de semnatari ai petiției se află și academicianul Alexandru Vulpe, președintele Secțiunii de Istorie și Arheologie  a Academiei Române. De asemeni, protestul poartă semnăturile unor reputați istorici și arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice și Membru Onorific al Academiei Oamenilor de Știință, Gheorghe Lazarovici, Costin Feneșan, Cristina Feneșan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan. Au semnat petiția pentru salvarea băilor turcești din Piața Libertății și  cinci directori de muzee: istoricul Victor Neumann, directorul  Muzeul de Artă Timișoara, Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului, Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie Caransebeș, Gică Băeștean, șeful Muzeului arheologic Sarmisegetuza. Printre cei care au mai validat, cu semnătura lor, opinia că îngroparea vestigiilor este ”o soluție  mediocră, care nu servește interesele locuitorilor orașului Timișoara” se mai află arhitecți renumiți precum Mihai Opriș, Octavian Gheorghiu, Mihai Donici și Bogdan Demetrescu, scriitorul Daniel Vighi,  Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, Vică Tilă Adorian, decanul Facultății de Arte din Timișoara, muzicianul Alexandru Bota.

”Conservarea prin îngropare a acestor vestigii este o idee falsă. Soluția aceasta înseamnă că le acoperim, iar procesul de degradare continuă. Afirmația că după 20 sau 30 de ani vor putea fi descoperite și puse in valoare este o minciuna sfruntată. Peste 20, 30 sau 50 de ani aceste vestigii nu vor mai exista. Se vor distruge. Ceea ce dorim noi este ca aceste vestigii să fie în primul rând conservate și dupa aceea puse cu adevărat în valoare”, avertizează arheologul prof.univ.dr. Florin Drașovean.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, invocă ”opinia specialiștilor” ca unic argument în susținerea soluției de ”conservare” prin îngropare a  băilor turcești din Piața Libertății. În speranța că acesta este într-adevăr un criteriu de care administrația publică locală ține seama, petiția, cu semnăturile  președintelui Secțiunii de Istorie și Arheologie  a Academiei Române și ale celorlați specialiști, arheologi, arhitecți, îi va fi transmisă edilului-șef de inițiatorii protestului, care cer revenirea la soluția inițială, aceea de conservare și punere în valoare a vestigiilor așa încât băile turcești să fie vizibile.

Petiția rămâne în continuare accesibilă, pentru a fi semnată, aici:

www.petitieonline.com/salvatipatrimoniularheologicalorasuluitimisoara

Număr de vizualizări :672


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro