Lansare de carte: ”Superscrieri: Drumul generației noastre”

sept. 23rd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 30 septembrie 2015, ora 19.00, la Art Yourself Gallery (Clucerului 88), Fundația Friends for friends lansează  cartea ” Superscrieri: Drumul generației noastre” și ” Expoziția de ciorne ale autorilor”. Antologia cuprinde 24 de materiale de non-ficțiune, purtând semnătura a 22 de autori români, unele dintre ele la prima lor apariție pe print.

Cu ocazia aniversării a 5 ani de Premiile Superscrieri, împreună cu partenerul, BRD – Groupe Société Générale, Fundația Friends for friends lansează cartea ”Superscrieri: Drumul generației noastre”, care regrupează un best of al materialelor care au luat premiul I sau Superscrierea Anului între 2011 și 2014 la Premiile Superscrieri.

Cartea va fi disponibilă în rețelele Cărturești și Humanitas, iar încasările de pe urma vânzării vor fi redistribuite către un premiu special la următoarea ediție a Premiilor Superscrieri, în 2016.

”Superscrieri: Drumul generației noastre” este gândită ca un gest de recunoaștere pentru autorii care au reușit în ultimii ani să aducă un nou standard de calitate și creativitate în zona jurnalismului narativ și a scrierilor de non-ficțiune din România.

„Ni se împlinește un vis: ieșim, cu această carte, din rândurile comunității Superscrieri, cea pe care am coagulat-o și am crescut-o în ultimii patru ani. Prin cartea Superscrieri ajungem acum la publicul larg. Ce ne-am dori foarte tare este ca antologia aceasta să-i tragă de mânecă pe oamenii care intră în librării și să le spună cam așa: «Nu vrei și tu să citeşti non-ficţiuni româneşti bune, care-ți vorbesc despre realitatea în care trăieşti? Am adunat 24 în volumul ăsta doar pentru tine. » Cartea Superscrieri este, în definitiv, felul nostru de a arăta scepticilor că încă mai sunt, în România, jurnaliști care fac treabă bună. Căutați-o în librării, veți găsi în ea 22 de astfel de premianți.”, Beatrice Weber – președinte executiv al Fundației Friends For Friends

Cei 22 de autori prezenți în carte sunt: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cîrlig, Andrei Crăciun, Cristian Delcea, Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, Iulian Enache, Lorena Lupu, Sintia Radu, Luiza Vasiliu, Teodora Neagu, Ștefan Mako, Oana Sandu, Elena Stancu, Philip Ó Ceallaigh, Vlad Stoicescu, Mihnea Măruță, Tea Teodorescu, Ani Sandu, Anca Simina, Vlad Ursulean, Lina Vdovîi.

„Superscrieri e un demers formidabil de important: revalorizează poveștile bine scrise în fața surogatelor; reconstruiește acele momente care au definit identitatea unei generații; și, nu în ultimul rând, forțează societatea să reflecteze la modul în care își ierarhizează valorile. Însă motivul real pentru care noi, BRD, suntem alături de proiectul Superscrieri nu trebuie căutat în produsul editorial, ci în formulă: o echipă de jurnaliști, editori, activiști, creativi sau donatori care dovedesc de cinci ani încoace că în România se poate crea un ecosistem pentru renașterea jurnalismului de calitate. Iar fără un astfel de ecosistem, ar fi imposibil să gustăm din normalitatea de a pune în discuție lucrurile care contează pentru noi toți.” – Flavia Popa, Secretar General al BRD – Groupe Société Générale

Expoziția de ciorne

Schițele, ciornele și materialele care i-au inspirat pe jurnaliști în realizarea materialelor din carte sunt o mărturie a aplecării lor către subiectele pe care și le-au ales, a muncii asiduue pe care au dus-o, uneori timp de luni de zile, pentru a scoate la iveală, a demonstra, a explica sau a demitiza povești din realitate. Sunt ciornele fără de care Cartea Superscrieri nu ar fi existat și care vor fi expuse alături de ea, cu ocazia lansării.

Expoziția de ciorne este curatoriată de Alina Bucur și Ioana Mîțu și reprezintă o readaptare a proiectului Ciorne 2.0 – Cum devin ideile realitate?, realizat în 2013.

Număr de vizualizări :1268


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro