spot_img

Gabriel H. Decuble, Marius Surleac și Ion-Valentin Ceaușescu, la ”Lecturna”

Vineri, 25 septembrie 2015, de la ora 21:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane București, vor citi pentru public Gabriel H. Decuble, Marius Surleac și Ion-Valentin Ceaușescu. Moderatorul acestei ediții este Răzvan Țupa. Accesul publicului la eveniment este gratuit și se poate face cu începere de la 20:30. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Doar de această dată, „Lectura de Joi” se mută vineri, de dragul publicului prezent la „Nocturna Bibliotecilor”.  Pornind de la tema „Citadela Cărților”, în intervalul 18:00–02:00, în ziua de 25 spre 26 septembrie 2015, publicul bucureștean poate interacționa cu evenimente interesante şi atractive, și pot asista la happening-uri inedite, în spaţiile Bibliotecii Metropolitane București și Bibliotecii Naționale a României.

Despre invitați de vineri:

Gabriel H. Decuble (n. 1968), este poet, prozator, eseist, traducător şi predă Istoria Literaturii Germane şi Literatură Comparată la Universitatea din Bucureşti. A publicat trei volume de poezii şi un roman în limba română, mai multe volume ştinţifice în limba germană, a editat antologii şi volume colective în română şi germană.

Marius Surleac este fizician. Publică poezie în majoritatea revistelor românești. Colaborează cu Chris Tănăsescu pe traducere de poezie contemporană americană. Scrie poezie în limba engleză, în reviste din Statele Unite ale Americii / America, Marea Britanie, Mexic, Canada, Franța, Austria, Serbia.  A debutat în 2011 cu volumul „Zeppelin Jack”, Editura Herg Benet. Traducerea volumului „Propaganda Factory, or Speaking of Trees”, de Marc Vincenz, urmează să fie publicată curând la Editura Tracus Arte.

Ion-Valentin Ceaușescu s-a născut pe 24 februarie 1989, în Horezu, Vâlcea. A absolvit Facultatea de Litere (secția de Literatură Universală și Comparată) și un master de Teoria Literaturii / Literatură Universală, ambele în cadrul Universității din București. Încearcă să înțeleagă mai bine piața de carte în calitate de librar.  A colaborat cu mai multe reviste, ca editor și contributor: Accente Culturale, Lectura, Poesis International, Tiuk!, Revista de Povestiri, Conta. În prezent este redactor-șef adjunct al revistei Semne Bune. În reviste, a debutat cu un articol în Accente Culturale și cu un poem în Lectura, iar editorial a debutat cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni Reale”, editura Humanitas, 2013, coordonat de Florin Piersic Junior. Debutul în volum individual a fost în 2015, cu volumul de poezie „La o țigara cu umbrele”, Editura Karth, imprint Herg Benet Publishers.

Despre moderator:

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat, „fetiş” (2001), a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, „fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. A mai publicat „corpuri româneşti” (2005) la editura Cartea Românească şi „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum, pe care a condus-o ca redactor-şef din 2005 până în 2007. În perioada 2006 – 2008 a fost redactor-şef al revistei Cuvântul. Din 2010 lucrează la cotidianul bucureştean „ring”. Până acum, a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Târgovişte, Chişinău şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma şi Zagreb). Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din septembrie 2010 a lansat „AtelieRelationale”, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Răzvan Ţupa este membru Pen Club România şi scrie pe www.poetic.ro.

În septembrie anul acesta, a fost publicat la editura Casa de pariuri literare (CDPL) volumul „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa”.

Lectura de joieste un proiect cultural organizat de Agenția culturală AdLittera, care cuprinde 10 întâlniri cu publicul rezident bucureștean, într-un spațiu cald și prietenos, cu scriitori consacrați şi debutanți.

Scopul acestei acțiuni este, în primul rând, acela de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie percepută ca o nișă a elitelor; scriitura este într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Al doilea sezon (2015) de lecturi publice la BMB i-a avut invitați pe Florin Iaru, Anca Vieru și Cristina Andrei, Mihai Duțescu, Bianca Dobrescu și Ciprian Măceșaru, Răzvan Petrescu, Andrei Ruse și Cristian Fulaș, Ioana Nicolaie, Miruna Vlada și Iulia Militaru, Corina Bernic, Sorin Gherguț și Florin Dumitrescu, Ana Maria Sandu, Adela Greceanu și Mihai Radu, Alex Tocilescu, Luca Dinulescu și Bogdan Munteanu, Călin Torsan, un cristian și Cosmin Manolache.

Așadar, invităm bucureștenii pe 25 septembrie 2015, începând cu 20:30, la evenimentul „LECTURNA”, pentru o seară de poezie în cadrul acțiunii comune a tuturor bibliotecilor publice din România. Evenimentul începe la ora 21.00 și are loc la sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, în „Grădina de citit”, Str. Tache Ionescu 4.

Cum stă bine oricărei comunități online, vă invităm pe pagina FB pentru „like”, „share” și „comment”.

Acțiune culturală recomandată de: Radio România Cultural, radio Sport Total FM, Semne Bune, Observatorul Cultural, Bookblog, Filme-cărți, Bookaholic, Ceașca de cultură, Serial Readers, Book Hub, România pozitivă, Revista de povestiri, tiuK și Agenția de carte.

AdLittera este unica agenție din mediul cultural, dedicată cu precădere palierului literar cu atributele unui hub cultural, organizatoare de evenimente, care deține o revistă culturală și cercetează consumul de produse și servicii culturale autohtone.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508