Expoziție în premieră cu lucrări de Marcel Iancu, la ICR New York

sept. 3rd, 2015 | By | Category: Eveniment

În perioada 18 septembrie- 9 octombrie 2015, continuând seria de proiecte a ICR New York dedicate avangardei în literatură și în artele vizuale, și relația dintre avangarda românească și cea internațională, va fi prezentată o expoziție de lucrări ale pictorului, arhitectului și eseistului originar din România, Marcel Iancu (1895-1984). Vineri, 18 septembrie 2015, ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziției.

Organizată la sediul ICR New York, expoziția reunește, în premieră absolută, aproximativ 50 de lucrări originale ale lui Marcel Iancu (ulei, grafică, litografie, tehnică mixtă) din colecția Stephan Benedict. Astfel, pentru prima dată, publicul american va avea acces la o impresionantă colecție privată cu lucrări semnate de Marcel Iancu. De asemenea, în seara vernisajului, vor fi prezentate două filme documentare despre Marcel Iancu.

Vernisajul îi va avea ca invitați de marcă pe Juliet Kinchin, curator al departamentului de arhitectură și design al Muzeului de Artă Modernă din New York, care va vorbi despre arhitectul Marcel Iancu, pe profesorul universitar de astrofizică Michael Finkenthal, de la Universitatea John Hopkins (SUA), un excepțional cercetător pasionat de autorii avangardei, care va vorbi despre personalitatea lui Marcel Iancu în contextul avangardei românești, europene și americane, și pe Stephan Benedict, inginer proiectant, pasionat colecționar de artă, membru al unor importante muzee new-yorkeze, care participă frecvent la vernisaje și expoziții de artă plastică. Doina Uricariu, directorul ICRNY, va vorbi, printre altele, despre creația lui Marcel Iancu, ilustrator la diverse volume, cum ar fi Antologia poeților de azi a lui Pillat și Perpessicius. Va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Lucrările expuse au ca temă peisaje, portrete, compoziţii abstracte și datează din diverse perioade de creație ale artistului, începând cu perioada în care fondeazã, cu un grup de artiști și poeți, mișcarea de avangardã DADA (Euphorie Dada, 1917; Peisaj, 1918; Mandolină, 1919, Compoziții DADA), continuând apoi cu anii petrecuți în România (Teatrul străzii, 1933; Magicienii, 1935; Personaje pe plaja de la Jaffa, 1938), pentru a încheia cu perioada de creație din Israel (Două personaje, 1942; Personaje orientale, 1943; Personaje din portul Jaffa, No Man’s Land, Izvoarele Iordanului, 1945: Sosirea imigranților, 1950; Nud, 1960 și 1970, Jean Arp, 1970, și altele).

Număr de vizualizări :764


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro