spot_img

De ”Zilele Bucureștiului”, orașul cuprins de energie creatoare

Evenimentele marca ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București din cadrul Zilelor Bucureștiului, festival organizat de Primăria Municipiului București în perioada 4-20 septembrie 2015, au transformat orașul într-un spațiu vibrant și inovator. Zeci de mii de bucureșteni au sărbătorit cei 556 de ani de existență ai Capitalei prin concerte de muzică folk, simfonică, alternativă, electronică, instalaţii interactive, animaţii proiectate, jocuri de laser şi sunet, instrumente muzical-vizuale şi tehnologii de ultimă generaţie.

Pe 4 și 5 septembrie 2015, Gala Folk You! Florian Pittiș a readus spiritul liber din Vama Veche chiar în centrul orașului prin concerte ale unor formații de renume: Nicu Alifantis&ZAN, Taxi, Iris și Pasărea Rock.

În Piața Festivalului (10-20 septembrie 2015, Piața George Enescu), peste 10 000 de melomani s-au bucurat de concertele unor mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, Orchestra Sinfonia București, Bucharest Festival Orchestra și Camerata Regală.

Sound & Vision (18-20 septembrie 2015) – primul festival de muzică alternativă 100% românească a reușit să revitalizeze spațiul din fața Gării Regale Băneasa, aducând în prim-plan artiști ai experimentului, printre care ROA, The Mono Jacks și Moonlight Breakfast.

Bucureşti ’21 – harta poetică a orașului a umplut sala de spectacole de la ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90). Peste două sute de bucureșteni au asistat sâmbătă seară la spectacolul București 21. O epopee participativă în cadrul căreia a fost citit primul poem colectiv dedicat orașului. 40 de poeți, de toate vârstele și cu voci diferite, au scris în cascadă 840 de versuri despre București.

Noaptea Albă a Bucureștiului (19-20 septembrie 2015) a transformat Centrul Istoric într-un veritabil teren de joacă în care s-au angrenat atât copiii, cât și adulții, încântați de mixul inedit dintre artă și tehnologie.

Personalitățile și proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, industria cărții, cercetare, educație, ecologie, muzică, film, teatru, turism, medicină, sport și jurnalism au fost premiate la Gala BucureştiTu – Premiile Orașului București, în prezența Primarului General Marin Ștefănel Dan. Peste 15.000 de voturi s-au înregistrat pe site-ul www.bucurestitu.ro la cele 12 categorii, în total fiind nominalizate 36 de proiecte. Evenimentul care a încheiat Zilele Bucureștiului a avut loc la Sala Studio a Teatrului Național București I. L. Caragiale pe 20 septembrie 2015.

Lista câștigătorilor:

Turism: Asociația Zeppelin a organizat tururi ghidate prin arhitectura industrială a Bucureștiului, aducând în discuție problemele şi potenţialul patrimoniului industrial, posibile strategii şi acţiuni de regenerare şi perspective pentru un rebranding cultural al Capitalei.

Carte: Salonul Internațional de carte Bookfest adună sute de edituri, mii de titluri noi de carte, milioane de volume şi mii de autografe de la cele mai importante personalități culturale. În 10 ani de existență, Bookfest a ajuns un reper al literaturii și industriei de carte prin conferințe internaționale, dezbateri și lansări de carte.

Muzică: Festivalul George Enescu consolidează poziția Bucureştiului ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică simfonică din lume, aducând în prim-plan orchestre și muzicieni de mare prestigiu.

Jurnalism: Emisiunea Bonton vorbește săptămânal despre politețe, bună cuviință, eleganță și domnie, demonstrând că în București nu am uitat de maniere!

Cercetare & educație: Organizația Teach for Romania recrutează tineri valoroși, care sunt pregătiți ca învățători sau profesori model și sprijiniți să transforme sistemul de educație.

Arhitectură: Cărtureşti Carusel, un experiment de locuire culturală a Centrului Istoric, care oferă un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului.

Sport: Cu Bicicleta la Mare, un maraton pe două roți inițiat de Lucian Mîndruță care se luptă de 8 ani să combată stilul de viață sedentar.

Film: Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est este cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai relevante festivaluri de film de animație din Europa.

Ecologie: Grădina din curtea şcolii – proiect inițiat de echipa România în Tranziție care pune în mișcare, cu investiții minime, pasiunea pentru grădinărit și ecologie în școlile din București.

Arte plastice: Art Safari este singurul târg de artă din România, care a îmbogățit peisajul cultural bucureștean cu expoziții de artă contemporană și artă modernă. A adus la un loc 300 de artiști din portofoliul a 50 de galerii de artă românești și internaționale, dar şi a 10 muzee din afara Bucureștiului.

Teatru: Festivalul Național de Teatru s-a aliniat standardelor europene şi a reușit să ofere locuitorilor Capitalei posibilitatea de a se bucura de cele mai bune spectacole din țară.

Sănătate: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu este un exemplu de inovație în sistemul medical românesc prin dotarea instituţiei cu echipamente moderne și înalta calificare a personalului medical.

Premii Speciale

Stelian Tanase pentru seria de documentare București-Strict secret care a surprins cu șarm și atenție, spiritul de altădată al Capitalei, cu dramele, întâmplările și bucuriile locuitorilor săi.

Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian pentru rebranding, pentru noua și avangardista sală de spectacole și pentru programul muzical variat care răspunde cerințelor pieței culturale bucureştene.

Parcul Natural Văcărești pentru că încurajează contactul responsabil al oamenilor cu natura facilitând educația și cercetarea, protejând și reconstruind condițiile de dezvoltare ale ecosistemului.

Liviu Doară pentru că a redat patrimoniului public o suprafață de 7 hectare pe malul lacului Herăstrău.

Lansată în timpul Zilelor Bucureștiului, aplicația ARCUB pentru mobil, disponibilă în iOS şi Android, te ține la curent cu toate evenimentele organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Detalii pe www.arcub.ro.

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului Festival Internaţional de Jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică, Bucharest Music Film Festival și al Festivalului Internațional al Luminii Spotlight on Bucharest.

Sponsori: Eurotravel, Mio, Aqua Carpatica

Parteneri media: TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, mediaTRUST.

Parteneri media online: iconcert.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro, psnews.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508