Cristina Bogdan, la a doua ediție a dezbaterilor ”Marți în teorie”

sept. 26th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 29 septembrie 2015, ora 18.00, la Librăria Open Art din București (str. Pitar Moș nr. 12, intrarea din str. Arthur Verona), va avea loc a doua ediție a  proiectului de dezbateri  ”Marţi în Teorie”. Invitat: Cristina Bogdan. Moderator: Vasile Mihalache. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

După ce la debut ”Marți în teorie”, la Open Art, a avut plăcerea să o găzduiască pe Carmen Mușat, cea de-a doua ediție o are invitată pe Cristina Bogdan. Prezență activă în micul câmp teoretic românesc, Cristina derulează proiectul ODD (www.oddweb.org), al cărui nume poate că înseamnă „ciudat” sau „impar” sau „excentric”, ori poate, mai degrabă, este acronimul pentru „oppositional defiant disorder”. Vom încerca să aflăm de la invitata noastră nu doar semnificația numelui, ci și înțelesul proiectului ca atare. Pe de altă parte, vom încerca să vorbim despre memorie și uitare, despre relația acestora cu arta, mai exact despre felul în care sunt influențate de artă și despre modul în care definirea conceptelor influențează arta, dar și despre arta politică și socială care, odată cu eseul despre reproducere al lui Benjamin, se conturează ca o alternativă la estetizarea societății. Și chiar dacă termenii lui Benjamin (ca fascism și comunism) sunt astăzi, poate, puțin datați, sau măcar prea duri, în sensul că semnificația lor a fost construită mai mult de istoria „concretă” decât de istoria gândirii personale a acestui teoretician, vom începe așa: „Umanitatea care, prin Homer, era un obiect al contemplaţiei pentru zeii olimpieni a devenit acum un obiect pentru sine. Autoalienarea sa a ajuns în punctul în care poate experimenta propria sa anihilare ca plăcere estetică supremă. Astfel se desfăşoară estetizarea politicii practicate de fascism. Comunismul răspunde prin politizarea artei.”

Într-un context mai larg, pentru că majoritatea proiectelor Cristinei Bogdan se desfășoară în engleză, iar ale mele în română (și ca traducere), poate că vom avea ocazia să discutăm câteva minute și despre (ne)importanța unui limbaj teoretic românesc.

Așadar, Marți în teorie (2) la Open Art, alături de Cristina Bogdan, pentru că teoria stimulează părți ale corpului pe care alte lucruri nu le pot atinge.

Cristina Bogdan (n. 1985, București) este redactor online al Revistei ARTA, curator și doctorandă în Teoria Artei la Université Paris 1 Sorbonne. În 2010 a fost rezidentă la Institutul Cultural Român din Paris, cu un proiect bazat pe cercetarea ei de master despre imaginea video în România, iar în 2013 a fost curator rezident în Bari, la invitația colectivului Vessel. A curatoriat diferite proiecte de artă independente. Între 2013 și începutul lui 2015 a predat istoria artei la London College of Communication, University of Hertfordshire și University for the Creative Arts, Farnham. În 2014 a fondat ODD, un „spațiu pentru întâlniri teoretice și adunări sociale de tot felul”, care din august 2015 este într-o „perioadă nomadă”. Pentru acest proiect, dar și pentru activitatea ei curatorială, a primit, anul acesta, Bursa Gabriela Tudor pentru management cultural.

Facebook event: www.facebook.com/events/415762455293578/

Număr de vizualizări :1491


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro