Cosmin Perţa citeşte din “În urmă nu mai e nimic”, la Clubul Ţăranului

sept. 24th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 25 septembrie 2015, de la ora 19.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, Cosmin Perţa va citi din cel mai nou roman al său, În urmă nu mai e nimic, apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, disponibil în curînd şi în ediţie digitală. Lectura va fi urmată de un dialog cu publicul şi cu invitaţii: Adina Diniţoiu, Mugur Grosu şi Vasile Mihalache.

După ce asistă la moartea bunicului său într-un accident de muncă, un băiat de 11 ani trăieşte o puternică criză existenţială. S-a mutat la oraş de curînd şi nu are prieteni cărora să le împărtăşească durerile şi spaimele sale. Cu părinţii nu poate vorbi, pentru că sînt prea ocupaţi să se certe încontinuu. Iar în interiorul său duce o luptă aprigă cu fata dracului, de la care află că nu a fost botezat. Vrînd să scape de toate şi să înceapă o viaţă nouă, la 14 ani pleacă de acasă. Ajunge la Cluj, lucrează un timp într-un anticariat, apoi la Vama Veche, iar la un moment dat se duce la o mînăstire, unde este botezat. După botez, fata dracului dispare, însă nu pentru multă vreme…

„Mărturia ficţională a lui Cosmin Perţa începe ca un roman al formării şi se încheie deocamdată ca roman al de-formării. Deformare manieristă, în linia Curtius-Hocke, cu o puternică notă de originalitate adusă de conflictul interior al unui personaj care vînează revelaţia şi tînjeşte după semnele divinităţii, deşi nu renunţă niciodată cu totul la răzvrătirea cea mai lumească. Traseul acesta conflictual trece şi printr-o zonă a outopos-ului ce poate fi interior, un produs pur al halucinaţiei, dar şi exterior – spaţiu creştin-ortodox, al fugii de lume.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Privit ca excentric, adică aflat în afara centrului unei literaturi, Cosmin Perţa nu mai poate fi raportat la nimic, deşi e la fel de bun precum Ştefan Manasia, din generaţia sa. De aceea, trecut prin graţiile criticii nord-vestice, el este un scriitor bun de pus sub preşul ironiei şi al zeflemelii, dar care, paradoxal, nu întîrzie prin fiecare carte să-şi arate talentul.” (Marius Conkan)

Cosmin Perţa, poet, prozator şi eseist, născut în 1982 în Vişeu de Sus, Maramureş, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea din Bucureşti, obţinînd o diplomă de masterat în literatură contemporană şi titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A publicat cinci cărţi de poezie, două de povestiri, două romane, o monografie, un studiu şi o piesă de teatru. Poemele sale sînt traduse în 11 limbi. În presa românească şi în cea străină există peste 200 de cronici, recenzii şi referinţe la opera sa.

Număr de vizualizări :1155


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro