Coproducția româno-irlandeză „Ashes Afar”, recomandarea criticii de specialitate la Festivalul Edinburgh Fringe

sept. 22nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 24 septembrie 2015, ora 19.00,  la Godot-Café Teatru, se va juca coproducția româno-irlandeză „Ashes Afar” („Cenușă de Departe”), în regia lui Bobi Pricop. Spectacolul, rezultat al colaborării dintre VANNER Collective și Asociația T.E.T.A., s-a bucurat de aprecierea publicului și a criticii de specialitate din Scoția, unde s-a jucat timp de o lună în cadrul Edinburgh Fringe Festival 2015. În România, „Ashes Afar” a mai avut o reprezentație, ca spectacol invitat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD.

Piesa, o comedie neagră concepută special pentru acest proiect, urmărește povestea unui cuplu de tineri emigranți în Londra, un român și o irlandeză. Echipa Vanner Collective și-a propus să investigheze impactul pe care îl are fenomenul imigrării asupra identității și memoriei celor care nu pot defini cu ușurință termenul „acasă”. Textul spectacolului este semnat de Andreea Borțun, regia îi aparține lui Bobi Pricop, iar din distribuție fac parte actorii Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu.

Cu o tradiţie începută în 1947, Edinburgh Fringe este cel mai amplu festival de teatru din lume, adunând în 2015 peste 50.000 de reprezentații ale celor 3.314 spectacole jucate în 313 spatii teatrale, de la teatru la stand-up comedy, spectacole pentru copii, dans, circ, operă, sketchuri, musical, cabaret, teatru de stradă, expoziţii, happeninguri.

Cotidianul The Scotsman precizează: „Piesa Andreei Borțun este impregnată de senzații acute de înstrăinare și singurătate… și de foarte mult umor”. Publicaţia Edinburgh Spotlight atribuie cinci stele din cinci spectacolului, menţionând că „Ashes Afar este o piesă de teatru-experiment răscolitoare, complexă și absolut inteligentă… Jocul actoricesc al lui Crissy O’Donovan este sclipitor, precis și în forță”.

„Liviu Romanescu reușește să facă din rolul Mihail o performanță de knockout. Interpretarea sa, mai ales spre finalul piesei, este de un calibru atât înalt încât nu se compară cu alți actori din Fringe,” relatează publicația Broadway Baby, care de asemenea acordă cinci stele spectacolului. „Ashes Afar este un spectacol provocator care ridică teatrul de studio la superlativ,” mai arată articolul.

„Ashes Afar” este primul proiect al companiei Vanner Collective, realizat în parteneriat cu Asociația TETA, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român şi Oxford School of Drama. Echipa de promovare din spatele artiştilor este formată din Andreea Ruscan (manager de proiect), Duncan Molloy (co-producător), Anca Purdel (fundraiser), Silvana Frînculescu (grafică), Cristian Tăbăcitu (web), Claudiu Popescu/Adi Bulboacă/Vlad Bîrdu (foto), Nicolae Constantin Tănase/Cornelia Nicoleasa/Alexandru Matios (video).

Număr de vizualizări :1053


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro