spot_img

”Profu’ de religie”- invitat la prima ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu, dar și la Excelsior TEEN-FEST București

Miercuri, 30 septembrie 2015 și joi, 1 octombrie 2015, aclamatul spectacol al Teatrului Național Craiova, „Profu’ de religie”, va fi jucat pe scenele a două teatre din țară, în Sibiu, respectiv București.

Spectacolul realizat de Bobi Pricop, după un text de Mihaela Michailov, a fost invitat la prima ediție a „Festivalului Tânăr”, organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu (manager, Adrian Tibu), organizat în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015.

Spectacolul Naționalului craiovean va fi jucat pe 30 septembrie 2015, de la ora 18.00, urmând ca a doua zi, pe 1 octombrie 2015, să fie reprezentat pe scena Teatrului Excelsior, București.

Ediția inaugurală a Festivalului Tânăr de la Sibiu reunește artiști din Franța, Germania, Polonia, România și Spania, ce vor prezenta evenimente în sălile Teatrului „Gong”, la Sala Thalia, la Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și în Librăria Habitus.

Reprezentația de la București este programată în cadrul Festivalului TEEN-FEST (selecționer, Oana Borș), organizat în perioada 25 septembrie-2 octombrie 2015. Festivalul are caracter competițional, iar spectacolele de teatru vor fi jurizate de criticii de teatru Monica Andronescu şi Mircea Morariu, precum şi directorul artistic adjunct al Prague Youth Theatre, Rebecca Humphries. Alături de aceştia, EXCELSIOR TEEN-FEST introduce un juriu al adolescenţilor, format din 6 elevi, care va oferi un premiu special în cadrul festivalului. Programul cuprinde spectacole din Bucureşti, Craiova, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Botoșani, proiecţii ale unor filme româneşti premiate la festivaluri internaţionale şi ateliere de dans contemporan, fotografie şi dramaturgie observaţional-empatică.

Actrița Teatrului Național Craiova, Iulia Colan, este de asemenea prezentă cu spectacolul său de succes, „Flori pentru Algernon” (în colaborare cu Teatrul Act), de Daniel Keys, multipremiat în ultimii ani.

Spectacolul regizat de Bobi Pricop, pe un text al Mihaelei Michailov, a fost invitat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, grație unei colaborări stimulatoare dintre regizor, dramaturg și actorii din distribuție: Marian Politic, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Dragoș Măceșanu și Cătălin Vieru. Spectacolul a primit Premiul Publicului (locul al II-lea) la cel mai mare festival de teatru contemporan din lume, Festivalul de Teatru „New plays from Europe”, Wiesbaden (Germania), 2014, iar regizorul Bobi Pricop a fost distins cu Premiul pentru regie (ex-aequo) la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea, 2014. Pentru rolul Mara, actrița Romanița Ionescu a fost nominalizată la Premiile UNITER, 2014, pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Referințe critice ”Profu’ ”:

„Răspunsul echipei de realizatori e convingător printr-o angajare totală şi bucuroasă a realizatorilor. Cu toţii au vervă şi adevăr în jocul lor aplicat. Descoperit în urma unui concurs de dramaturgie organizat la Teatrul Naţional din Craiova, piesa Profu’ de religie de Mihaela Michailov prilejuieşte iată, printr-o muncă de echipă bine coordonată regizoral, un spectacol de real succes. De stimă şi de public.”- Doina Papp, Adevărul online

„…întâlnirea Mihaelei Michailov cu regizorul Bobi Pricop rezolvă dificultatea printr-un spectacol ieșit din nota comună, obișnuită. Tânărul regizor, confirmat ca personalitate în profesie și prin Jocuri în curtea din spate sau Contra democrației  (spectacole comentate pe acest blog), mânuiește ca un maestru păpușar personajele și propunerea interpretării lor într-o convenție originală. Profu’ de religie, o comedie amară, este un spectacol de “teatru adevărat” despre “adevărul” realității noastre, realizat de o echipă excelentă, conștientă de menirea teatrului în raport cu actualitatea și cu publicul zilelor noastre.” – Ileana Lucaciu, blog Spectator

„Profu’ de religie” este unul dintre puținele spectacole văzute la Craiova în ultima vreme care m-a surprins. Reluând clișee din viața de zi cu zi, Bobi Pricop ne pune față în față cu idei și concepte de care ne lovim tot timpul, și pe care tocmai de aceea nu le mai vedem la adevăratele dimensiuni, în adevăratele culori.”- Lia Boangiu, revista SpectActor

„Spectacolul Profu’ de religie de Mihaela Michailov, realizat de Bobi Pricop la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova păstrează mult din obiectivitatea relatării jurnalistice a faptelor şi zgârie cu mijloace teatrale suprafaţa artei. Convenţia funcţionează, semnul teatral îşi îndeplineşte rolul cu succes, iar tonul neutru oferă posibilitatea propriei interpretări – dacă Profu’ e sau nu vinovat ţine de fiecare spectator în parte.”-  Alina Epingeac, revista Yorick

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508