”Poezia Vie pe plajă”

sept. 6th, 2015 | By | Category: Eveniment

Luni, 7 septembrie 2015, de la ora 19.00, la Doors Beach Mamaia sat va avea loc un recital de poezie marca Direcția 9. Vor fi prezenți poeții: Alex Anastasiu, Corneliu Antoniu, Silvia Bitere, Ciprian Chirvasiu, Daniel Corbu, Gabriel Gherbăluță, Teda Peleș, Amelia Stănescu, Adrian Suciu, Emil Iulian Sude, Simona Toma, Laurențiu Vedinaș, Tudor Voicu, Eduard Zalle. ”Poezia Vie pe plajă” este un eveniment organizat de Direcția 9 în colaborare cu Amelia Stănescu și Silvia Bitere, în cadrul Atelierelor ”Poezia Vie” de la Costinești (4-8 septembrie 2015). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Alex Anastasiu a absolvit, de curând, Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” din Cluj Napoca și acum este student la teatru.

Corneliu Antoniu (31 octombrie 1940, Craiova) este un poet şi publicist, preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România. Locuieşte la Galaţi, unde este director al revistei de cultură „Antares”, înfiinţată prin străduinţele sale în 1998, sub egida Uniunii Scriitorilor. A debutat editorial cu volumul Ascunsa ninsoare, apărut în 1978. A mai publicat versuri în „Tomis”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Dunărea literară”. De la primul volum,Ascunsa ninsoare, poetul îşi dezvăluie hotărât temele şi identitatea lirică, pe care le va confirma, cu nesemnificative inconsecvenţe, în alte cărţi de poezie publicate: Supunerile (1982), Fluturele de diamant (1986), Amintiri din pădurile de miconiu (1991).

Silvia Bitere este născută pe 18.01.1977 în România, Constanţa. Publică poezie şi proză scurtă.
Debutează cu poezie în anul 2012, cu volumul de poeme „De-a Coraline”, apărut la Ed. Grinta, Cluj-Napoca, România.
Este de profesie Inspector Resurse Umane, absolventă a Universităţii „Ovidius”, Constanţa, profilul Birotică.
Este premiată şi antologată în peste zece antologii din ţară. Publicată în peste 20 reviste din ţară, dar şi străinătate.
Este secretar general de redacţie la revista „Sintagme literare”, Com. Dudeştii Noi, Jud. Timiş, România, alături de redactorul şef, scriitorul Geo Galetaru.

Ciprian Chirvasiu „Au trecut mai bine de zece ani de cand poetul Ciprian Chirvasiu mi-a propus sa-mi devina discipol.

In tot acest timp, noi doi am rasucit impreuna si pe toate fetele invataturile despre poezie ale lui Nichita Stanescu.
Si Ciprian Chirvasiu, si eu am trecut prin multe momente dureroase ale initierii reciproce, ne-am solidarizat instantaneu si am supravietuit.
N-am crezut niciodata ca el va ajunge un poet atat de bun. Nimeni, nimic, niciodata este cartea unui messer si nu-mi ramane decat sa ma inclin cu respect si sa-i promovez, fara rezerve, valoarea. De aici incolo, ne vom desparti ca poeti, dar ne ramanem, pentru totdeauna, frati.
Dumnezeu m-a bucurat si de alti discipoli. M-am intrebat inca de atunci de ce este Ciprian Chirvasiu cel mai iubit discipol al meu. Cred ca a venit timpul sa raspund. Pentru ca are cultul barbatiei. Pentru ca adora femeia. Pentru ca este inca barbar. Regret ca asta se vede si in credinta lui fata de Dumnezeu, cand nu este prea smerit. Dar este barbar, spre bucuria mea, si renunta la manierele elegante, pentru a spune adevarul. La inceput, adevarul trebuie spus oricum. Ajungi numai cu timpul sa alegi momentul potrivit al zicerii si metoda cea mai adecvata. Sunt sigur ca Ciprian Chirvasiu va patrunde si in aceste taine. Il urmaresc cu dragoste si sper sa-i fiu prietenul potrivit si cand este departe de perfectiune, dar si cand o atinge. Deocamdata, se intelege pe sine uneori chiar mai mult decat il inteleg eu. De aceea sunt convins ca, foarte curand, isi va ajunge siesi messer. Sper ca el sa nu fie niciodata ambetat absolut si sa urmeze oricand in viata lui, si nu numai dupa aceea in opera sa, un ce si mai mare.
Iti multumesc, Ciprian, pentru bucurie! Asa sa ne ajute Cel de Sus!” (Aurelian Titu Dumitrescu)

Daniel Corbu (n. 7 aprilie 1953, Târgu Neamţ, judeţul Neamţ) este un poet şi critic literar român. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România – USR, filiala Iaşi. Este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind liderul generaţiei de poeţi optzecişti, dar criticul literar Gheorghe Grigurcu consideră că poetul cultivă un lirism particularizat, neîncadrabil în şabloanele „generaţioniste”. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generaţiei ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemţean este cel mai orfic dintre poeţii optzecişti.

Teda Peleș s-a născut pe 22 septembrie 1997 la Bucureşti.

A debutat în revista Cenaclul de la Păltiniș, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie Artgothica, Sibiu, 2013.
A publicat în diverse reviste literare: Cenaclul de la Păltiniș, Singur, Scriitorul român etc. și a apărut în mai multe antologii de poezie precum și în volumul colectiv 6 de inimă neagră, Editura Singur, Târgoviște, 2015.

A participat la festivaluri de poezie în Târgovişte, Bistrița, Sibiu și Bucureşti.

Amelia Stănescu s-a născut la 22 iunie 1974, în Constanţa. Este licenţiată în Filologie (1997) şi în Drept (2007). Din anul 2006, este doctor în domeniul Filologie. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea (2000), Filiala Bucureşti, Secţia Poezie (nov., 2013). Autoare a mai multe volume de poezie (printre care „Mecanica firii”, Ed. Paralela 45, 2005; „Aşternuturi de ploaie/ Couvertures de pluie”, Ed. Brumar, 2012; „Babilon – Premeditarea”, volum scris împreună cu poetul arădean Petru M. Haş, Ed. Zona Publishers, 2015). În anul 2014, lansează volumul de portrete şi interviuri literare – „Metafora de urgenţă”, Ed. Zona Publishers.
Promotor şi organizator de evenimente cultural-artistice.

Adrian Suciu – Născut la 21 decembrie 1970, Năsăud.
Absolvent de Litere la Cluj şi de tot felul de cursuri, şcoli şi stagii postuniversitare şi de perfecţionare prin ţară şi peste graniţe. De-a lungul vremii, într-o poeticească succesiune, a schimbat tot felul de meserii şi funcţiuni încercînd să performeze în fiecare dintre ele, cu bănuiala că din literatură nu se poate trăi decît prost: miner, electrician, bişniţar, profesor, ziarist, tehnician maseur, consilier de imagine, funcţionar parlamentar, funcţionar guvernamental. Evident, lista va continua.
Cărţi publicate:
„E toamnă printre femei şi în lume, versuri, Ed. Echinox, Cluj, 1993;
„Singur, versuri, Ed. Euphorion, Sibiu, 1996;
„Nopţi şi zile, versuri, Ed. Arhipelag, Târgu Mureş, 1999;
„Din anii cu secetă, versuri, Ed. Grinta, Cluj, 2005;
„Sex cu femei, roman, Ed. Tritonic, Bucureşti, 2008;
„Viaţa fără urmări, versuri, Ed. Brumar, Timişoara, 2010;
„Mitologii amînate, versuri, Ed. Herg Benet, București, 2011;
„Un roman de rahat, roman, Ed. Tritonic, București, 2013.
În calitate de editor şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Direcţia 9 a publicat o grămadă de cărţi de poezie mişto ale altora şi a organizat tot felul de evenimente literare la care nu s-a scorojit varul pe pereţi de plictiselă.
Restul e istorie…

Emil Iulian Sude

“Îmi place Emil Iulian SUDE fiindcă e un poet născut, nu făcut. El n-a urmat cursuri de “creative writing” ca să învețe meseria poeziei. A cântat după ureche, ca acei lăutari iubiți de nobili, când lumea mai era frumoasă, nu după note… El își învață poezia din poezie, nu din teorie. Un poet autodidact, vor spune unii cu nas subțire. Dar el nu-și ajustează cămașa altuia pe măsura lui, el intră cu foarfeca în propria piele și ne face demonstrația că poezia nu e o disciplină pe care o înveți la facultate. Ea este însoțitoarea ta permanentă, singura care știe să te ducă de mână în casa celor mari care vorbesc o limbă străină pe care constați cî o vorbești și tu dintotdeauna, cum se întâmplă în vis.
Emil Iulian trăiește în poezie. Să-l primim cu atenția care i se cuvine.”
Nora IUGA

Volum de debut ,, Scărarul” ,2014 – Asociația Direcția 9
Reviste: Singur, Oglinda Câmpinei, Mozaicul, Prăvălia Culturală (online), Ziarul de Duminică, Impact , Ziarul Lumina, New York Magazin Special etc. Premii. ,, George Hanibal Văleanu,, – Roșu Vertical 2001, Antologia „Moștenirea Văcăreștilor”
Premii: Alexandru Tudor Miu- Geo Bogza -premiul al II-lea 2012(poezie); Traian Demetrescu, premiul al III-lea (poezie) 2013
Meseria: Agent de pază

Simona Toma

„Calofilă, aproape neoromantică, stăpână a unor lumi unde suprarealismul bine asimilat şi aproape depăşit se învecinează cu un onirism controlat, de reverie mai degrabă, Simona Toma încearcă să guverneze în textele sale fragilul echilibru al existenţei, între individual şi general, între imaginar şi realitate. Bref, când uiţi să mai mergi tiptil (semn al unei maturizări oarecare…), poţi să te salvezi scriind tiptil, precum galopează inorogii de călimară ori cei ai tastaturilor de orice vechime ar fi, fără de care n-am reuşi, cu siguranţă, să fugim printre roţile dinţate ale angoaselor condiţiei umane. Care, nu-i aşa, îi place să mai danseze tango la Paris… Dar până la filmul lui Bertolucci… mult mai este! Dar nu foarte mult, ţinând cont de pasiunea Simonei pentru film şi scenarii…” (a.g.secară vorbind despre volumul de debut al Simonei Toma “Inorogul de călimară”, Ed.CCDJ, 2013.)

Tudor Voicu s-a născut în 1988, în București, absolvent al Facultății de Drept (Universitatea Titu Maiorescu), in prezent student la Facultatea de Litere a Universității Hyperion, Bucuresti. Debut literar în antologia ‘’Poemia”, de asemenea, poeme apărute în revistele: “Mantaua lui Gogol”, “Vama Literară”, “Amurg Sentimental”, “Sintagme literare” . Membru organizator al “Cenaclului Vocativ”. „Un poet de un modernism rafinat, care priveşte realitatea înconjurătoare prin dioptriile îndelung şlefuite în atelierele marilor maeştri ce îi conferă un precedent cultural de invidiat, este Tudor Voicu. La o primă lectură, naturaleţea, plasticitatea şi dezinvoltura cu care îşi construieşte discursul liric trasează conturul sensibil al unui autor cu o voce autentică, distinctă, încărcată de promisiuni.” – Traian T Coşovei.

Eduard Zalle este un poet constănțean afiliat generației literare optzeciste, deși a publicat târziu. Este licențiat în jurnalism. Se consideră un adept și înfocat susținător al mișcării Flower Power. Volume publicate: „Poezii din vremurile vechi (1977-1990)” – poezii, editura Eminescu, București, septembrie 2009; „Cântec lui Merlin” – poezii, editura Eminescu, București, aprilie 2010; „Doamna brună” – poezii, editura Semne, București, octombrie 2010; „Sonetele iubirii” – sonete, editura Semne, București, mai 2011; „Prietenia cuvintelor” – antologie colectivă de poezie, proză, eseu și umor a cenaclului literar online „Noduri și Semne”, editura Inforapart, Galați, decembrie 2011: „Frământările înţeleptului vrăjitor” – sonete, editura Semne, București, noiembrie 2012; „Cântece de iarmaroc” – album de poezie și muzică folk, editura Muntenia, Constanţa, noiembrie 2012; „Hotelul Paradisului” – dramă în două acte, editura Semne, Bucureşti, decembrie 2013; „Din livada înflorită a iubirii” – antologie de poezie contemporană a revistei literare „Bogdania” din Focșani, editura Emma, Orăștie, decembrie 2014; „Îngeri căzuţi”, poezii, editura Ex Ponto, Constanţa, mai 2015.
Este căsătorit din 1983 cu Violeta şi au împreună un fiu, Tiberiu-Eduard. În rest, pace, muzică şi literatură…

Număr de vizualizări :2719


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro