”Ieșirea din sine. O tentație contemporană”

sept. 3rd, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 24 septembrie 2015, de la ora 17.30, la Cinema ”Elvira Popescu” din București (Bd. Dacia, nr 77), va avea loc conferința ”Ieșirea din sine. O tentație contemporană”, susținută de antropologul David Le Breton. Acesta este un eveniment aniversar a 15 ani ai Masterului de Antropologie SNSPA. Intrarea este liberă. Conferința va beneficia de traducere simultană.”Se întâmplă să nu ne mai dorim să comunicăm, să nu ne mai proiectăm în timp, să nu mai participăm nici măcar la prezent; fie că nu mai avem planuri sau aspirații, fie că preferăm să privim lumea de pe un alt țărm, totul se golește. Golul atinge bărbați și femei obișnuiți ajunși la capătul puterilor pentru a-și putea asuma în continuare personajul. În această condiție particulară aflată în afara mișcărilor legăturilor sociale, dispărem pentru un timp, pentru a putea, paradoxal, să continuăm să trăim. Riscul de a avea o viață impersonală ne privește pe toți. Devine tot mai greu să ne asumăm povara propriei identități, să fim în permanență disponibili în fața responsabilităților personale, familiale sau profesionale. Pentru un timp, fuga din sine este modul de a privi din afară lumea, fără să ne mai simțim implicați, cel puțin pentru un timp.”

David Le Breton este antropolog, profesor al Universității din Strasbourg și membru al Institutului Universitar din Franța. În cei peste 30 de ani de carieră academică s-a specializat în reprezentarea și punerea în scenă a corpului. Aceste cercetări s-au materializat în peste 20 de lucrări dintre care cele mai importante sunt:
• La Chair à vif, Usages médicaux et mondains du corps humain, Paris, Éditions Métailié, 1993
• Du silence, Éditions Métailié, 1997
• La Sociologie du corps, Presses universitaires de France, 2002
• Anthropologie du corps et modernité, Presses universitaires de France, 2005
• En souffrance. Adolescence et entrée dans la vie, Éditions Métailié, 2007
Două dintre cărțile sale au fost traduse și în limba română:
• Despre tăcere, Editura All, 2000
• Antropologia corpului și modernitatea. Cartier, 2009

Partener: Institutul Francez (www.institutfrancais.ro)
Parteneri media: IQads (www.iqads.ro)
Smark (www.smark.ro)
Radio France International (www.rfi.ro)
Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro)
Think Outside the Box (www.totb.ro)

Număr de vizualizări :741


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro