Regizoarea Carmen Lidia Vidu, distinsă cu titlul de excelență în artă dramatică

aug. 25th, 2015 | By | Category: Postcard

După câștigarea Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, în primăvara anului 2015, regizoarea Carmen Lidia Vidu a fost distinsă cu titlul de excelență în artă dramatică, de către Primăria Municipiului Arad. „Exponentă arădeană a noului val de talente din artele spectacolului, a fost cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București și este astăzi recunoscută drept cel mai important regizor de teatru multimedia din România. A fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale pentru regie de teatru și film, cel mai recent trofeu fiind Premiul Gopo 2015 pentru scurtmetraj documentar. Creația sa promovează candidatura Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”, își motivează Primăria din Arad alegerea.

„La mulți ani, Arad. Sunt foarte fericită că am putut să-i dedic Aradului un film, Arad. My Virtual Diary / Arad. Jurnalul meu virtual. Aici am învățat să înot, să merg la filarmonică, să merg la teatru. Sper ca filmul pe care l-am realizat despre Arad să fie premiat și dedic acest premiu părinților mei”, a spus Carmen Lidia Vidu, la ceremonia de primire a distincției.

Carmen Lidia Vidu s-a născut la Arad, pe 1 ianuarie 1980, și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 2003. Este regizor de teatru, de film și de evenimente și a montat de-a lungul carierei douăsprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei – de la Teatrul Național, Teatrul Odeon și Teatrul Nottara până la cele mai importante spații independente – Teatrul Act, Green Hours sau Godot Cafe Teatru. Cel mai important premiu de până acum al carierei a venit din film – Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în anul 2015, pentru regia filmului său de debut, „O scurtă istorie Astra Film„.

Al doilea său film de scurtmetraj, „Arad. Jurnalul meu virtual” – o poveste puțin reală, puțin fantastică despre copilăria regizoarei și despre Arad –  este parte din seria de evenimente dedicate candidaturii municipiului Arad la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Cel mai nou spectacol montat de Carmen Lidia Vidu, „Eu. O casă de păpuși” – un mix emoționant din Ibsen, film noir și muzica live, ce reprezintă viziunea regizoarei asupra piesei „O casă de păpuși” de Henrik Ibsen – poate fi văzut în această toamnă la Teatrul Odeon din București.

Tot în toamna anului 2015, proiectul Dancing City, regizat de Carmen Lidia Vidu, ajunge și în Constanța, după ce a poposit în alte patru orașe românești puternic încărcate cultural – București, Brașov, Cluj și Timișoara. Dancing City este un proiect cultural foto-video despre estetică, dans și orase, este născocirea foto-video plăsmuită în sincron de regizoarea Carmen Lidia Vidu, fotograful Dani Ioniță și actorii-coregrafi Istvan Teglas și Ioana Marchidan.

Mai multe amănunte despre proiectele regizoarei Carmen Lidia Vidu și programul complet al acestora, pe pagina oficiala de Facebook (www.facebook.com/carmenlidiavidu) și pe blogul personal (carmenvidu.tumblr.com/).

Număr de vizualizări :1268


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro