Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin inaugurează seria Concertelor de la miezul nopții, la Festivalul Internațional “George Enescu”

aug. 27th, 2015 | By | Category: Eveniment

Duminică, 30 august 2015, de la 22:30, pe scena mare a Ateneului Român, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin va deschide seria Concertelor de la miezul nopții din cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival românesc de muzică clasică încă de la ediția din 1967. Ansamblul coral susține un program de muzică sacră și profană, intitulat «Ars Nova şi Renaştere» de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, din program făcând parte și ansamblul transilvan Codex.

“Revenim de fiecare dată cu bucurie pe scena Ateneului Român, mai ales într-un context atât de special, cum este Festivalul Internațional <<George Enescu>>. Participarea la cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România ne onorează.”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

Înființat în anul 1963, de către reputatul dirijor Marin Constantin, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin a susținut peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

Ansamblul Codex a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XVI–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de  Est,  precum şi  sursele  europene  care  au  tangenţă  cu  aceasta.  Membrii  formaţiei  s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Program complet:

Francesco Landini – Ecco la Primavera, acompaniat de Ansamblul Codex

Guillaume de Machaut – De tout suis si confortee

Pierre Bonnet – Francion vint l’autre jour

Claude de Sermisy – Languir me fais

Francis Pilkington – Rest, sweet nymphs

William Byrd – Missa a quarto voci-Sanctus

Thomas Tallis – O sacrum convivium

Thomas Morley – Now is the month of Maying

Heinrich Isaac – Innsbruck, ich muss dich lassen

Hans Leo Hassler – Cantate Domino

Cristobal de Morales – Pie Jesu

Ansamblul Codex – Dansuri valahe din Europa de Est, melodii din Manuscrisul din Oponice, Codex Caioni și Codex Vietoris;

Tomas Luis de Victoria – O Magnum Mysterium

Jacques Arcadelt – Il bianco e dolce cigno

Roland de Lassus – Bon jour mon Coeur

Giovanni Pierluigi de Palestrina – I vaghi fiori

Giovanni Pierluigi de Palestrina – Missa Brevis – Gloria

Luca Marenzio – Scaldava il sol

Gesualdo da Venosa – Io tacero

Ansamblul Codex – Muzică veche din Transilvania, melodii din Codex Caioni, Cantionale Catholicum și Cantus Catholici

Claudio Monteverdi – Quel augellin che canta

Număr de vizualizări :1129


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro