Festivalul Limbii Române în Canada și SUA

iul. 29th, 2015 | By | Category: Eveniment

În perioada 15 – 18 august 2015, Institutul Cultural Român de la New York organizează, în premieră în spațiul nord-american, seria de spectacole muzical- literare intitulată ”Festivalul Limbii Române în Canada și SUA”, dedicată sărbătoririi  Zilei Limbii Române.

La  triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) – participă: marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga – a cărui creație  a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale; „Valsul” său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO – ,  vestitul  naist și dirijor Vasile Iovu, talentata  scriitoare și scenaristă  Luminița Dumbrăveanu, și apreciatul regizor artistic și om de televiziune Teodor Guțu, toți patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente  președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităților românești din țara de adopție și care a publicat volumul Dor de libertate (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizației universale.

În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film”, din Chișinău –  reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului. Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și  publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.

Număr de vizualizări :990


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro